artikel

SELECT One voice, one family

Interieur

SELECT One voice, one family
beeld Hufton + Crow

Stanton Williams verkreeg in 2012 de opdracht voor de renovatie van het Royal Opera House doormiddel van een prijsvraag. Het totale project kostte 50,7 miljoen pond en is volledig betaald met donaties door private partijen. Bijvoorbeeld een stichting opgericht door de directeur van een Britse supermarktketen 2.4 miljoen pond.

De eerste twee jaar besteedden architect en opdrachtgever aan het verder aanscherpen van het ontwerp. “Het concept waarmee de competitie is gewonnen bleek onhaalbaar,” vertelt Alan Stanton. In het eerste schetsontwerp bevond de nieuwe foyer zich aan de zijde van de markt van Covent Garden, op de hoek dicht bij het metrostation. De architect wilde op die manier de achteringang een opener uitstraling geven.

Royal Opera House Londen door Stanton William Studio Linse. beeld Hufton + Crow

beeld Hufton + Crow

Maar, voor dat plan was het noodzakelijk alle winkels in de plint aan te kopen. De vijf miljoen die dat kostte was er niet. “De is gedurende het proces telkens een fractie kleiner geworden,” vertelt Stanton. Ook het plan om de foyer veel verder uit te graven, en op gelijke hoogte te maken met de kleine zaal, is ingeklonken. Het resultaat is een desondanks een ruime foyer, ingesloten in de kern van het gebouw.

doorsnede

doorsnede

Verplaatsen damestoiletten

35 miljoen van het budget is uitgegeven aan de werkelijke bouw. Iets minder dan één derde van het budget ging op aan de noodzakelijke tijdelijke oplossingen en het rondschuiven van functies door het gebouw. Omdat de opera volledig moest blijven functioneren verliep het project gefaseerd en volgens een strakke planning.

De eerste stap was de bouw van nieuwe damestoiletten onder de hoofdentree. Daar ontstond vervolgens ruimte om de foyer te vernieuwen en te vergroten, het was een ingrijpende operatie. Omdat de indeling van de opera vaak wisselde vertelden de portiers het publiek bij binnenkomst over de actuele stand van zaken.

Royal Opera House Londen door Stanton William Studio Linse. beeld James Newton

beeld James Newton

Studio Linse

Toen in 2017 de renovatie ver genoeg gevorderd was om er doorheen te kunnen lopen is Studio Linse bij het project betrokken. Het Royal Opera House nodigde de interieurarchitect uit om een concept te komen presenteren voor het restaurant en de foyer op de vijfde verdieping. Studio Linse is door zowel Stanton Williams als de cateraar voorgedragen. De cateraar was onder de indruk van het restaurant van het Rijksmuseum dat in 2014 is voltooid.

“Het is nog nooit zo snel gegaan,” vertelt Paul Linse. Twee dagen na het telefoontje presenteerde hij het concept ‘timeless elegance’ aan een zaal met de meer dan honderd investeerders en stakeholders. Voor die tijd had hij de restaurant- en foyerruimte nooit gezien. Het plan van Studio Linse is unaniem door de aanwezigen verkozen.

Royal Opera House Londen door Stanton William Studio Linse. beeld James Newton

beeld James Newton

40 betrokken partijen

Linse vertelt dat elke twee maanden 40 betrokken partijen bijeen kwamen om aan elkaar hun plannen te presenteren. “Het waren eindeloze overleggen, waarin iedereen zijn zegje doet,” vertelt Linse, “maar het was zinvol op de hoogte te zijn van de andere ontwikkelingen van het gebouw, zo kan je in jouw deel van het ontwerp ook daar iets van vinden.” Het gebeurde onder het motto: one voice, one family. “Dat het werkelijk een éénstemmig ontwerp is geworden, is ook in belangrijke mate te danken aan de hiërarchische structuur van de organisatie,” vertelt Linse.

Royal Opera House Londen door Stanton William Studio Linse. beeld James Newton

beeld James Newton

 

 

Resultaten voor ‘opera londen’

Reageer op dit artikel