artikel

Nieuw kantoor is vermoedelijk geen kantoor meer

Interieur

Door Harm Tilman – Een open kantoorinrichting kan in bepaalde situaties werken maar kan ook erg ontwrichtend zijn. Volgens architect Francesco Messori van D/DOCK is het open kantoor zelf het probleem niet. Messori acht het veel meer van belang om goed na te denken over wat een kantoor is. Hij ziet een hybride werklandschap ontstaan dat op uiteenlopende manieren kan worden gebruikt.

Kantoren worden nog steeds ontworpen op basis van bureaus en mensen per werkeenheid. De werknemers worden gezien als een soort legereenheid, aldus Messori. Functie en werkproces zijn daardoor belangrijker dan de personen erachter. Messori vindt dat dit moet veranderen. Hij stelt voor de werkomgeving langs drie lijnen verder uit te werken.

Francesco_Messori_DDock_ARC_Innovatie

Francesco Messori, DDock

Richt de werkomgeving op het individu

Iedere ruimte heeft een psychologisch effect op mensen. Dat betekent dat je de werkomgeving maar beter op het individu kunt richten. Voor een goede werkomgeving zul je verschillende milieus maken waaruit mensen kunnen kiezen. In dit proces staan het ontwerp en de flexibiliteit van de ruimtes centraal, aldus Messori. Dit zal geluk en comfort stimuleren, en daarmee de betrokkenheid van de medewerkers vergroten.

Voeg vrije tijd en faciliteiten aan de werkomgeving toe

Dankzij nieuwe communicatietechnieken kan werk draadloos en taakgestuurd worden uitgevoerd. Mensen zijn daardoor vrij in de keuze van hun werkplek en de manier waarop ze werken: thuis, in restaurants en cafés, in de trein, op het station of in de auto. Door vrije tijd en faciliteiten aan het kantoor toe te voegen, is het mogelijk de levensstijl van de werknemers verder te verbeteren.

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Michael van Oosten

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Michael van Oosten

Maak van het kantoor een plek waar je graag naar toe gaat

Waarom hebben we een kantoor nodig? Het antwoord op deze vraag zoekt Messori in de behoefte die mensen hebben om te socialiseren, samen te werken, te leren en te handelen. Mensen willen deel uitmaken van een gemeenschap die henzelf en hun werk krachtiger maakt. Dit betekent dat een kantoor in de eerste plaats een plek moet zijn waar mensen graag heen gaan.

Ontwerpers creëren variaties

Messori stelt dat elke ontwerpoplossing of plattegrond in een kantoor geldig is, zo lang hij niet de enige is. Ontwerpers dienen variaties te creëren zodat iedereen zijn weg kan vinden in de werkomgeving. Deze variatie gaat volgens Messori van gesloten kantoren en werklandschappen, tot speel- en zentuinen, kampvuren en arena’s. Alleen zo kan de werkomgeving een plek zijn die het dagelijks leven verbetert, die mensen een gevoel van eigenwaarde geeft en die niet meer is gebaseerd op bureaus, maar op mogelijkheden.

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Michael van Oosten

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Michael van Oosten

Het nieuwe kantoor lijkt in niets nog een kantoor

Het nieuwe kantoor is een hybride ruimte die open staat voor een nieuwe manier van gebruik. Het nieuwe kantoor gaat zich vermengen met met vrije tijd, gastvrijheid, onderwijs en handel en wordt meer openbaar en circulair. Het zal waarschijnlijk geen kantoor meer zijn.

Op vrijdag 7 juni om 13.00 uur organiseert de redactie van de Architect een bijeenkomst op Design District over het ‘Nut en nadeel van open werkomgevingen’. Tijdens deze sessie ontvang je direct een gratis exemplaar van ons nieuwste nummer.  Wil je deze sessie bezoeken? Meld je dan nu aan voor Design District.

Meer over Messori

 

 

Reageer op dit artikel