artikel

SELECT Open de opera!

Interieur

SELECT Open de opera!
beeld Luke Hayes

Door Afke Laarakker – Stanton Williams ontwierp de renovatie voor het Royal Opera House in Londen. Studio Linse maakte het ontwerp voor het interieur van het nieuwe restaurant.

Het ontwerp van Stanton Williams representeert behalve een architectonische ook de culturele verandering die de opera nastreeft. Onder het motto ‘open up’, wil de exclusieve opera toegankelijker worden. De entrees en foyers spelen daarbij een belangrijke rol.

Open Up

De bescheiden ingang onder de zuilengalerij aan de marktzijde is door Stanton Williams aangepakt. Het was ooit een achterdeurtje, maar tegenwoordig komt hier de helft van de bezoekers binnen. Door de gekromde glazen wand is de ingang benadrukt en geïntegreerd in de galerij.

Royal Opera House London - Stanton Williams/ Studio Linse/ Drinkal Dean. beeld Luke Hayes

beeld Luke Hayes

Aan de entreezijde vergroot de architect met een nieuwe glazen aanbouw de hoofdfoyer en creëert ruimte voor een nieuwe foyer bij de, eveneens nieuwe, Linburyzaal. De twee ruimten staan via een witte natuurstenen trap en vide met elkaar in verbinding. Het bordes van de trap doet dienst als podium voor kleine voorstellingen en openbare repetities. Door de glazen gevel treed daglicht binnen en hebben voorbijgangers zicht op het podium.

Plattegrond Stanton Williams

Plattegrond

De foyer op de begane grond is dankzij de nieuwe ingang in die gevel ook overdag in gebruik als café. De plek heeft het karakter van een cultureel centrum, dankzij de vitrines waarin operakostuums worden geëxposeerd en op digitale schermen getoonde videokunst.

Royal Opera House London - Stanton Williams/ Studio Linse/ Drinkal Dean. beeld Luke Hayes

beeld Luke Hayes

Linburyzaal

De Linburyzaal is het tweede grote onderdeel van de door Stanton Williams uitgevoerde renovatie.  De zaal is binnen een bestaande betonnen structuur gerealiseerd. De akoestiek wordt dankzij een elektronisch systeem verbeterd.

Zo licht en open als de foyers zijn, zo intiem oogt de nieuwe concertzaal. Toch is hetzelfde hout gebruikt als in de foyers. De wanden en balkons zijn bekleed met latten van Amerikaans zwart walnotenhout.

De 400 stoelen zijn uitgevoerd in een paarse stof. Het gebruikte stoelensysteem op de vloer zorgt dat verschillende configuraties mogelijk zijn: de stoelen kunnen in zowel een steile als een flauwe helling ten opzichte van elkaar worden geplaatst.

Royal Opera House London - Stanton Williams/ Studio Linse/ Drinkal Dean. beeld Huften Crow

beeld Huften Crow

Restaurant met gulden plafond

Studio Linse ontwierp onder andere het interieur van het restaurant en de foyer op de vijfde verdieping, waar het amfitheater zich bevindt. Dat het thema ‘open up’ niet betekent dat een operabezoek haar exclusiviteit verliest wordt hier duidelijk.

Voor de materialen gebruikt studio Linse het palet van Stanton Williams als uitgangspunt. Dat bestaat uit hout, natuursteen, ivoorwit en brons. Daar voegde de interieurarchitect voorzichtig kleuren en materialen aan toe, zoals bijvoorbeeld het okergele velours van de banken.

In eerste instantie was Paul Linse teleurgesteld toen hij de ruimte zag, geeft hij toe. “De verdieping is laag en diep, want deze was destijds als kantoorruimte, niet voor de grandeur van de opera.” Als oplossing is bladgoud op het plafond aangebracht: het weerspiegelt het licht en doet de ruimte hoger lijken, én het verwijst ook naar het koninklijke van het gebouw. “Ik heb gezegd dat ik de hemel zou verbeelden, ” vertelt Linse.

beeld James Newton

beeld James Newton

Historie

Het Royal Opera House is in 1858 gebouwd en bevindt zich direct naast een toeristische hoofdattractie van de stad: de historische markt in de wijk Covent Garden. Het ontwerp voor het operagebouw is van de architect E.M. Barry. In 1999 voerde Dixon Jones en BDP een grootschalige renovatie uit.

Het operacomplex beslaat het volledige bouwblok, op de winkels onder de zuilengalerij na. Naast publiek toegankelijke delen, zoals de zalen en de opvallende glazen Paul Hamlyn Hall, zijn onder andere de repetitiestudio’s, kantoren en workshops voor rekwisieten en kostuums in het gebouw ondergebracht.

Royal Opera House London - Stanton Williams/ Studio Linse/ Drinkal Dean. beeld James Newton

beeld James Newton

Projectgegevens

Opdrachtgever: Royal Opera House Architect: Stanton Williams Interieurarchitect Restaurant: Studio Linse Interieurarchitect Winkel: Drinkall Dean Project Manager: Equals Consulting Cost Consultant: Gardiner & Theobald Bouwmanager: Rise Level 5, Retail & Clore Contractor: 3 Interiors Lichtontwerp: Studio Fractal Signing: Endpoint Installatieadviseur: Arup Bouwkundig ingenieur: Arup | Robert Bird Group* Adviseur akoestiek: Arup Acoustics Adviseur bouwveiligheid: Arup Fire Adviseur menigtecontrole : Arup Adviseur theater: Charcoalblue

Meer over Studio Linse

Vernieuwing foyer Nationale Opera & Ballet Amsterdam

Foto's

Reageer op dit artikel