artikel

Dutch Invertuals viert 10 jarig bestaan op serene wijze

Interieur

Dutch Invertuals viert 10 jarig bestaan op serene wijze
Dutch Invertuals, The Circle, Milaan 2019

Door Harm Tilman – In Milaan viert Dutch Invertuals haar 10 jarig bestaan op haast serene wijze. Zij vroeg tien ontwerpers de meest iconische vorm van het universum opnieuw te ontwerpen. Resultaat is een boeiende tentoonstelling die alle kanten opgaat. Bestaat de perfecte cirkel wel?

Tijdens Milaan Design Week is een bezoek aan het Nederlandse ontwerperscollectief Dutch Invertuals in de wijk Isola in het noorden van Milaan een must. Al tien jaar slaagt het collectief erin met verrassende interpretaties te komen van de veranderingen die in de wereld om ons heen optreden. Tot de thema’s die Dutch Invertuals agendeerde behoren digitalisering, materiaalgebruik, mentaliteitsverandering en kwetsbaarheid.

Volmaakte cirkel

Dutch Invertuals wilde haar tienjarig bestaan vieren met een iconisch vorm. Voor haar jubileum vroeg curator Wendy Plomp ontwerpers de cirkel opnieuw te ontwerpen. De cirkel, schrijft ze in het voorwoord van de catalogus, is het ultieme symbool van oneindigheid, eenheid en volmaaktheid. ‘Door de cirkel te verbeelden en ondervragen, laat je zien wie je bent en hoe je aankijkt tegen iets dat al volmaakt is.’

Alkoof

Nel Verbeke, Alkoof, Dutch Invertuals 2019

De ontwerpen variëren, zoals we dat bij de Invertuals gewend zijn, van conceptueel onderzoek tot concrete ontwerpen. Nel Verbeke ontwierp een alkoof, een ode zoals ze zelf zegt, aan cirkelvormen die in de architectuur in verschillende hoedanigheden terugkeren. Het is haar met name te doen om de ruimtelijke ervaring ervan die in haar ogen sereen is.

Cirkelvormige linten

Max Lipsey, Internal and External Forces, Dutch Invertuals 2019

Mark Lipsey ontwierp een mobiel van cirkelvormige linten. De uitzakkende cirkels vertegenwoordigen de slingers die op elk feestje worden opgehangen. Tegelijkertijd zegt Lipsey ook dat de perfecte cirkel niet bestaat. Onder invloed van externe krachten ontstaan voortdurende nieuwe vormen.

Zwart gat

Hongjie Yang, Gravitational Ring, Dutch Invertuals 2019

Vanuit een vergelijkbare invalshoek creëerde Hongjie Yang een object met een spiegelende oppervlakte. Het laat zien hoe een omgeving vervormt onder de invloed van een imaginaire zwart gat.

Zonsverduistering

Daniël de Bruin, Fosfeen, Dutch Invertuals 2019

In Fosfeen simuleert Daniël de Bruin met licht en olie de verduistering van de zon op boeiende wijze. Architects of Identity verzamelden theelepels uit de achttiende eeuw, smolten deze om tot zilver en goten dit een in een ruwe cirkelvorm. Ze vragen zich af wat meer waard is: het ontwerp of het materiaal.

Cirkelvorm

Dutch Invertuals, The Circle, Milaan 2019

De ontwerpen worden getoond in een opstelling die ook de cirkelvorm omarmt. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld vanaf dit podium de ontwerpen te bekijken. De gekozen vorm lijkt ook de samensteller ruimte te hebben geboden voor reflectie. Volgend jaar verwacht ze in een andere ruimte en op een andere manier terug te keren. De cirkel is in die zin echt rond.

Lees ook

Reageer op dit artikel