artikel

Vernieuwde foyer voor Nationale Opera & Ballet

Interieur

Vernieuwde foyer voor Nationale Opera & Ballet
Nationale Opera & Ballet – Dam&Partners en Richard Hutten

Door Afke Laarakker – Dam & Partners en Richard Hutten vernieuwden de foyer van Nationale Opera & Ballet. Diederik Dam: “We hebben alles aangeraakt, maar met respect voor het bestaande ontwerp”

Bij binnenkomst valt het meteen op: de markante roze vloerbedekking die de foyer sierde is door Dam & Partners vervangen door een lichtgrijs tapijt. Architect van het operagebouw Cees Dam vertelt dat hij destijds de eerste was die de opvallende kleur toepaste. Dankzij het grijs is de vloer een geïntegreerd onderdeel geworden van het gebouw, in plaats van een hoofdrolspeler.

Het uitzicht op de stad en Amstel krijgt door de bescheiden kleuren een dominantere rol in het interieur. Ook de ingrepen die Dam & Partners deed ter plaatse van de bar en cadeauwinkel droegen bij aan een mooier zicht. De gevels zijn aan de binnenzijde ontdaan van in de loop van de jaren toegevoegde elementen.

Diederik Dam vertelt dat de architect en ontwerper terug zijn gegaan naar de essentie van het ontwerp van Cees Dam. Tegelijk hebben ze het ontwerp een eigentijdse uitstraling willen geven.

Cirkels

Het ontwerp is opgebouwd uit cirkels vertelt Diederik Dam. De spiegelende bars zijn gebogen. Rondom de bars, waar tapijt minder geschikt is, zijn de vloeren afgewerkt met cirkelvormige vlakken van donker notenhout.

Boven de bar zijn drie ringvormen armaturen in het plafond geïntegreerd. De meubels van ontwerper Richard Hutten vormen een lijn op de rand van het ronde vloervlak.

Nationale Opera & Ballet - Dam&Partners en Richard Hutten

Rondom de bar is de vloer uitgevoerd in donker notenhout.

Rode meubels

Het door Hutten ontworpen meubilair geeft een opvallend kleuraccent aan het nieuwe interieur. Hij gebruikte voor de zittingen en rugleuningen acht verschillende stoffen, met elk een andere tint rood. Hutten vertelt dat hij voor zachte materialen koos om te contrasteren met het harde staal en beton van het gebouw.

De lange banken die Hutten ontwierp volgen de cirkelvormen in de plattegrond, zowel die gevormd door de nieuwe vloer, als door de indrukwekkende buitengevel. De banken hebben een solide afgeronde vorm, met lage rugleuning.

De stoelen passen in de lijn van karakteristieke buismeubels door Gispen. Een enkele buis vormt poot en leuning. De linker buis is op de rug verbonden met de rechter. Met als groot verschil met de traditionele Gispen stoelen dat poten niet zijn verbonden via de voorkant, maar via de achterkant.

Nationale Opera & Ballet - Dam&Partners en Richard Hutten

Het door Richard Hutten ontworpen meubilair is uitgevoerd in acht verschillende stoffen.

Marktkraampjes

Ook de cadeauwinkel op de eerste verdieping is door Richard Hutten ontworpen. Vierkante blokken vormen sokkels voor ansichtkaarten en paspoppen. Op rechthoekige blokken liggen kleine artikelen uitgestald. Een marktraam fungeert als toonbank.

De ontwerper wilde geen nieuwe materialen toevoegen aan het totale ontwerp, en dus zijn ook de sokkels bekleed hout en spiegelend staal. Doordat de vloer en het licht worden weerkaatst gaan de blokken op in hun omgeving. Ze zijn mobiel en kunnen tijdelijk aan de kant worden geschoven.

De winkel zal op termijn worden verplaatst naar de begane grond. Alleen de marktkraampjes die Hutten ontwierp krijgen een permanente plek in de foyer. In de toekomst zal er op elke verdieping één rondrijden. Hutten liet zich voor het ontwerp inspireren door zelfgebouwde marktkarretjes, volgepakt met waar, die je in het buitenland veel ziet, vertelt hij. Vandaar het grote fietswiel in het verder strakke design.

Nationale Opera & Ballet - Dam&Partners en Richard Hutten

Richard Hutten ontwierp de nieuwe winkel. De blokken zijn afgewerkt met spiegelend materiaal en gaan daardoor op in hun omgeving.

Toekomstplannen

Het ontwerp voor de foyer is onderdeel van een reeks vernieuwingen binnen Nationale Opera & Ballet die Dam & Partners samen met Richard Hutten uitvoeren. In de afgelopen jaren zijn het eerste en tweede balkon aangepast en de doekenkelder is getransformeerd tot een kleine zaal voor  programmatoelichtingen.

Om het theater toegankelijker te maken bestaan bovendien plannen voor een tweede publieksentree en restaurant, vlak naast de artiestenfoyer.

De door Cees Dam ontworpen opera is verwoven met het stadhuis dat Wilhelm Holzbauer ontwierp. Ook dit gebouw gaat grote veranderingen tegemoet. Komend jaar begint de transformatie van de begane grond van het stadhuis tot markthal. Belangrijk doel van de renovaties voor zowel opera als stadhuis is het geheel een meer open uitstraling richting stad te geven.

Nationale Opera & Ballet - Dam&Partners en Richard Hutten

De zaal voor educatiedoeleinden en programmatoelichtingen is al in een eerder stadium door Dam & Partners ontworpen. De ruimte is volledig bekleed met hout. Achter de latten bevinden zich akoestische elementen.

 

 

Reageer op dit artikel