artikel

Werkomgeving als persoonlijke assistent – Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK

Interieur

Werkomgeving als persoonlijke assistent – Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK
Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

Afgelopen maand opende Microsoft haar vernieuwde hoofdkantoor op Schiphol. Het oude kantoor was een van de eerste toepassingen van Het Nieuwe Werken in Nederland. Nu functioneert het gebouw, dankzij de technologie, als een persoonlijke assistent van alle gebruikers. De nieuwe werkomgeving, ontworpen door het Amsterdamse bureau D/DOCK, is voor het grootste deel een publieke ruimte die behalve voor medewerkers, ook toegankelijk is voor klanten, partners en bezoekers.

door Harm Tilman

In de huidige werkomgeving staan de gebruikers centraal en dient de inrichting aan te zetten tot creativiteit. Gebouwen en interieurs moeten mensen kunnen boeien, hun verwachtingen en standpunten uitdagen en betekenis hebben in hun leven.

Kantoren zijn tegenwoordig alom en overal aanwezig. Op stations, bibliotheken en luchthavens vind je werkplekken, maar ook in gebouwen waar je op flexibele basis ruimten kunt huren. Home Sweet Home is Office Sweet Office geworden. Omgekeerd rukt in kantoren de vrije tijd op met plek voor meditatie, sport en spel.

Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

beeld Michael van Oosten

Micro-Polis

Het nieuwe kantoorgebouw van Microsoft brengt deze ontwikkeling een stap verder. D/DOCK ontwierp de nieuwe werkomgeving in opdracht van de softwaregigant. Werknemers zijn volgens de architect tegenwoordig digitale nomaden die vanaf elke plek op de wereld werken. Dit maakt dat persoonlijke connecties en communitygevoel belangrijker zijn dan ooit.

Voor de inrichting hanteerde D/DOCK het concept van de Micro-Polis. De werkomgeving is een sociale hub waarin uiteenlopende mensen werken en overleggen. Volgens Francesco Messori is het Micro-Polis-concept gericht op mensen en niet op functies: “Het zijn honderd plekken in één. Deze werkomgeving is te beschouwen als een inclusieve leeromgeving die is toegesneden op Microsoft en haar ecosysteem van partners, klanten en medewerkers.”

Ook is de werkomgeving een Healing Environment die gezondheid en geluk stimuleert. Het Amsterdamse bureau omschrijft de Micro-Polis als een duurzame omgeving die in constante staat van verandering verkeert. Het kantoor is open en transparant, multifunctioneel en flexibel. Het wordt beschouwd als het centrum van een nieuwe community waarvan de dagelijkse rituelen door de opdrachtgever zijn omschreven.

Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

beeld Michael van Oosten

Van het nieuwe werken tot het nieuwe samenwerken

Tien jaar geleden betrok Microsoft haar nieuwe kantoor op Schiphol naar ontwerp van Cepezed. Het bedrijf stemde als een van de eerste in Nederland zijn interieur af op Het Nieuwe Werken. In deze opzet, ontworpen door Sevil Peach, beschikten werknemers niet over vaste werkplekken, maar deelden ze met elkaar specifieke, op activiteiten gebaseerde ruimten. In het nieuwe kantoor is dit concept verder uitgewerkt.

D/DOCK legt de nadruk op het nieuwe samenwerken: met collega’s, partners en klanten. Het aantal vierkante meters voor werknemers is verkleind van 9.000 naar 2.000 vierkante meter. De werknemers hebben twee verdiepingen tot hun beschikking die met elkaar zijn verbonden door een binnentrap met een verticale plantenmuur.

Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

beeld Michael van Oosten

Publieke ruimte

D/DOCK transformeerde de rest van het kantoorgebouw in een publieke ruimte die behalve voor medewerkers, ook toegankelijk is voor partners, start-ups, scale-ups, klanten en studenten. In de optiek van D/DOCK zijn zelfs kinderen welkom in deze sociale hub. Het bedrijf Spaces is in het gebouw gevestigd en werkt nauw samen met Microsoft. In totaal heeft 72 procent van de ruimte een publieke functie, de rest is alleen toegankelijk voor de medewerkers van Microsoft.

In de entreezones zijn de toegangspoorten afgeschaft, bezoekers kunnen meteen doorlopen. Op de trap naar de eerste verdieping valt te lezen: “Empower every person and every organization on the planet to achieve more.” Eenmaal bovengekomen kunnen ze in de Publieke Arena, een ruimte voor uiteenlopend gebruik, een kop koffie drinken en iets eten.

Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

beeld Michael van Oosten

Persoonlijke assistent

In het plafond verwerkte sensoren volgen de smartphones van de werknemers om te bepalen waar ze zijn. Dit maakt het voor werknemers gemakkelijk om hun collega’s te vinden voor bijvoorbeeld overleg of de lunch. Omgekeerd kan Microsoft het gebruik van het gebouw monitoren. Ruimten waar niemand zit, hoeven niet te worden verlicht of verwarmd. Ook kan het gebouw ‘lezen’ of ruimten optimaal worden gebruikt en of aanpassingen nodig zijn.

Deze toepassing is gekoppeld aan de schoonmaak van het kantoor. Als een vergaderzaal een dag niet is gebruikt, kunnen de schoonmakers deze ruimte overslaan. Tevens wordt het mogelijk de bezetting van een gebouw te ‘voorspellen’, rekening houdend met de dag van de week, de weersverwachting, de files en de afgeboekte vergaderzalen. Deze data worden gedeeld met de kantine die daarop haar inkoop afstemt. Doordat het systeem het gebruik van stoelen, kasten en tafels meet, is zelfs de vervanging van het interieur in te plannen.

Daarmee wordt de werkomgeving een persoonlijke assistent voor werknemers, klanten en partners. Het ideaalbeeld van een well-tempered environment kan zo volledig worden gerealiseerd. In deze omgeving weet iedere werkplek wie je bent, wat je voorkeuren zijn, hoe hoog je bureau moet staan. Je kunt direct in je eigen digitale werkomgeving aan de slag. Omgekeerd kan het systeem notificaties aan de werknemers sturen en hen aanzetten tot acties die het stressniveau verlagen.

Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

beeld Michael van Oosten

Architectuur als ervaring

“Architectuur is de ervaring ervan”, zei de Nederlandse architect Aldo van Eyck. De ervaring van gebouwen heeft een positieve invloed op de gebruikers. Met diversiteit en flexibiliteit, in combinatie met de wens tot duurzaamheid, speelt de werkomgeving in op de groeiende behoefte aan samenwerking. Ernst-Jan Stigter, CEO van Microsoft Nederland, vertelt daarover: “Wat eerst alleen met collega’s in dit gebouw geschiedde, gebeurt nu in realtime met collega’s, partners en klanten, onder hetzelfde dak.”

Het interieur onderstreept de kernwaarden van Microsoft en biedt tegelijkertijd ruimte aan de voorziene en onvoorziene activiteiten die in de werkomgeving worden ontplooid. Microsoft heeft een impact op wat toekomstige werknemers verwachten van hun werkomgeving en biedt een geweldige werkomgeving voor werknemers en klanten van het bedrijf. Maar het maakt tevens de weg vrij voor betere kantoren en kan in die zin een uitstraling in de cultuur hebben.

Hoofdkantoor Microsoft Nederland in Amsterdam door D/DOCK, beeld Michael van Oosten

beeld Michael van Oosten

Projectgegevens

Opdrachtgever Microsoft Nederland
Architect D/DOCK
Projectarchitecten Francesco Messori, Alexander John Tranter, Riccardo Bortolotto
Projectteam Rianne de Kruijf, Richard Bakker, Martijn Konincks, Martijn Cedee
Adviseur Installaties Deerns
Aannemer Verwol Complete Interieur Realisatie
Installateur Warmtebouw, Gouweloos
Interieurbouwer Gielissen
Leveranciers Steelcase, BIC, PPS, MaakHenk

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Dit artikel verscheen in het Digimagazine Digitalisering en Robotisering. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Foto's

Reageer op dit artikel