artikel

Werkomgevingen bevatten steeds meer gedefinieerde zones

Interieur

Werkomgevingen bevatten steeds meer gedefinieerde zones
Librije Middelburg – M+R Interior Architecture – beeld M+R

Door Astrid de Wilde – In het huidige kantoor is de focus komen te liggen op de relatie tussen de werkomgeving en de efficiency van de werknemer. Al vanaf het begin van deze eeuw wordt de hoeveelheid vierkante meters per werknemer kritisch bekeken. Vanuit de constatering dat op woensdag en vrijdag veel werknemers niet aanwezig zijn, zoekt men naar een efficiënter gebruik van de beschikbare vierkante meters. Door de inzet van nieuwe interactieve technologieën probeert men aanbod en vraag perfect op elkaar af te stellen.

De inrichting van een kantoor zelf is ook aan het veranderen. Het moderne kantoor biedt de werknemers meer afwisseling. Je kunt er overleggen en er is ruimte voor seminars en ontmoetingen. Aan de andere kant zijn er steeds meer gedefinieerde zones om, individueel of in teams, geconcentreerd te werken. Daarmee groeit de zorg voor voldoende privacy, minder geluidoverlast en een gezond binnenklimaat. Daarnaast wijzigt ook de definitie van wat een effectieve werkplek is, terwijl de behoeften van opdrachtgevers onderling sterk kunnen verschillen. Het interieur van de werkomgeving is daarmee een factor op zichzelf geworden.

Kantoorlandschappen

Het kantoor ontwikkelde  zich gedurende de twintigste eeuw van gebouwen waarin kamers aan weerszijden van gangen liggen, tot kantoorlandschappen waarin bureaus opgesteld staan in open en mechanische geventileerde ruimten. Dit vormde de basis voor uiteenlopende ruimtelijke inrichtingen, van het kantoor als archipel tot het kantoor als veld of als grid.

Onderstaand vijf voorbeelden van hedendaagse werkomgevingen

SELECT Flexwerken in het klooster: Provinciehuis De Librije Middelburg door M+R Interior Architecture

Wat Hans Maréchal van M+R Interior Architecture betreft is de speeltuintrend op de werkplek maar een oppervlakkig modeverschijnsel. De schommels en glijbanen zullen even snel vervelen als ooit de zitkuilen voorspelt hij. Met het interieurontwerp voor de Provincie Zeeland in de Librije in Middelburg streeft M+R naar tijdloosheid, door het karakter van het monumentale gebouw te benadrukken en te respecteren. Lees meer over De Librije in Middelburg in het SELECT artikel van Afke Laarakker.

Librije Middelburg - M+R Interior Architecture - beeld M+R

Librije Middelburg – M+R Interior Architecture – beeld M+R

Urban Jungle Groothandelsgebouw, Rotterdam – Kraaijvanger Architects, Green Fortune

Voor het Cambridge Innovation Center in het Groothandelsgebouw in Rotterdam ontwierpen Kraaijvanger Architects en Green Fortune in samenwerking met CIC’s design team het interieur. Planten spelen in dit ontwerp een belangrijke rol. Lees meer

Urban Jungle Groothandelsgebouw, Rotterdam - Kraaijvanger Architects, Green Fortune

Urban Jungle Groothandelsgebouw, Rotterdam – Kraaijvanger Architects, Green Fortune

Het Gelders Huis Arnhem – Team V Architectuur, Amsterdam

De Provincie Gelderland krijgt door de combinatie van renovatie met nieuwbouw een duurzaam en eigentijdse ‘huis’ met een monumentaal karakter. Team V Architectuur vertaalde de kenmerkende beeldtaal van het bestaande Huis der Provincie, een gesamtkunstwerk uit de jaren vijftig, naar de 21ste eeuw en zet het voort in de nieuwbouw. Architectonisch en functioneel vormen de gebouwen één samenhangend geheel. Bekijk het project

Het Gelders Huis door Team V. Foto: Jannes Linders

Multifunctioneel Gemeentehuis Waalre – Burobas

De nieuwbouw in de bossen van Waalre is een open huis waarvan het interieur naadloos over gaat in de prachtige bosrijke omgeving. Het interieur is bedacht rondom het thema  ‘het nieuwe samenwerken’. Samen met alle toekomstige gebruikersgroepen van het gemeentehuis is in een serie sessies vastgesteld aan welke eisen het nieuwe interieur moet voldoen. Burobas heeft in samenspraak met alle stakeholders een hybride omgeving bedacht waarin grand-café, bibliotheek, burgerzaken, werkplekken en vergaderen vloeiend in elkaar over gaan. Lees meer

Interieur nieuwbouw gemeentehuis Aalst-Waalre door Burobas

Hoofdkantoor Rode Kruis Den Haag – ZENBER Architecten

Het hoofkantoor van het Rode Kruis ligt in het jonge, dynamische kantorengebied ‘De Groene Schenk’, in Den Haag op loopafstand van station Den Haag Laan van NOi. Het gebouw beschikt over vijf verdiepingen en is gelegen aan een groene parkstrook. ZENBER architecten heeft de nieuwe dynamische werkomgeving ontworpen waarin samenwerken, ontmoeten en het internationale karakter van het Rode Kruis samenkomen. Bekijk dit project

Hoofdkantoor Rode Kruis door ZENBER Architecten

Bekijk meer werkomgevingsprojecten

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels