artikel

Unieke Dondola-techniek van Wagner houdt stoel in beweging

Interieur

Unieke Dondola-techniek van Wagner houdt stoel in beweging
De D1 stoel is nog niet op de markt, maar de reacties op de prototypes zijn veelbelovend

De verwachtingen zijn hoog gespannen. In oktober lanceert het Duitse familiebedrijf Wagner na een voorbereiding van ruim twee jaar een nieuwe generatie stoelen voor de werkomgeving, uitgerust met een verbeterde – vierdimensionale – versie van het zelf ontwikkelde Dondola-mechanisme. De intentie is dat de low- en office-uitvoeringen van de D1 stoel, ontworpen door Stefan Diez, uitgroeien tot een nieuw icoon.

“Na de lancering zul je deze stoel overal ter wereld zien”, verzekert Peter Wagner, die samen met broer Rainer aan het roer staat van het Duitse familiebedrijf, gevestigd in het dorp Langenneufnach in de deelstaat Beieren. De twee broers vertegenwoordigen de derde generatie. Stoelen produceert het bedrijf al sinds de oprichting in 1949 door grootvader Moritz Wagner. Maar het is de derde generatie die zich vooral toelegt op comfort en welzijn, in combinatie met verfijnde vormgeving en techniek.

adv Dondola SV Collection

 

Het familiegevoel is altijd belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het bedrijf, zegt Wagner. De lijnen zijn kort en de onderlinge communicatie en de contacten met ontwerpers als Diez verlopen soepel. Die achtergrond speelde mee bij de manier waarop het bedrijf in relatief korte tijd grote veranderingen heeft doorgevoerd. Zo is het zich meer gaan focussen op design en is de familienaam Wagner als merk gaan voeren, waar dat voorheen niet gebeurde. Wagner: “Zes tot zeven jaar geleden stond er een compleet ander bedrijf.” Een moderne transparante showroom met enorme glaspanelen in aanbouw, speciaal voor de D1 collectie, weerspiegelt die koerswijziging onder meer.

Dondola-mechanisme

Veel zitten mag dan wel slecht zijn, maar met de Dondola-technologie die Wagner eind jaren negentig introduceerde wil het bedrijf die negatieve effecten zo veel mogelijk minimaliseren. Ontwerper Stephan Meyer ontwikkelde de techniek, samen met Peter Wagner. De term Dondola is afgeleid van het Italiaanse dondolare (bewegen, schommelen). Het ingebouwde driedimensionale Dondola-systeem ontlast tijdens het zitten doordat de stoel in beweging is. De D1 stoelen, voorzien van de nieuwe vierde generatie Dondola-techniek, kunnen nog verder bewegen. Peter Wagner: “We voegen een nieuwe dimensie toe: de beweging tussen de zitting en de rugleuning.” Ook al is stoel nog niet op de markt, de reacties op de prototypes van de D1 stoelen die vorig jaar waren te zien tijdens een tentoonstelling in kunstmuseum MAKK in Keulen met werk van Stefan Diez, vond Wagner veelbelovend. “Sindsdien is er belangstelling vanuit de hele wereld.”

Het vergde veel vallen en opstaan om het nieuwe procedé goed in de vingers te krijgen. Wagner vergelijkt het productieproces met het delven van steenkool. “Het lijkt zo eenvoudig als het klaar is, maar het kostte meer dan twee jaar om dit resultaat te krijgen”, verzucht hij. De hoofdbrekens die het Wagner heeft gekost om de technologie te vervolmaken, hebben ook een voordeel. Het ontwerp is moeilijk na te maken. Niet dat Wagner erg bang is dat er illegale kopieën zullen opduiken van de D1 stoelen. Het mechanische deel is uitstekend beschermd door patenten en het bijzondere mechanisme biedt door zijn herkenbaarheid eveneens bescherming. “Daar komt bij: als je een beroemde ontwerper hebt, willen de mensen het origineel en geen kopie.”

Adv SV Collection Dondola

Peter Wagner (rechts) staat samen met zijn broer Rainer aan het roer van het Duitse familiebedrijf Wagner

Herontdekking

Comfort en ergonomie zijn belangrijk voor de nieuwe D1 collectie, maar esthetiek speelt een even grote rol volgens Peter Wagner. “Als je de goede balans vindt tussen die twee dingen – technologie en design – heb je een sterk product. Er zijn niet veel bedrijven die dat kunnen.” Op termijn wordt de nieuwe Dondola-techniek ook geïntegreerd in andere stoelen uit het assortiment van Wagner.

Wereldwijd werkt Wagner samen met partners om het merk verdere bekendheid te geven. Maar er zijn ook directe relaties met architecten. SV Collection vertegenwoordigt Wagner nu een aantal jaren exclusief voor de Nederlandse markt. Directeur en eigenaar Leo Schouten kende Wagner wel, maar herontdekte het Duitse bedrijf een paar jaar geleden tijdens de internationale meubelbeurs Orgatec in Keulen. De nieuwe koers van Wagner sprak hem aan door de manier waarop het bedrijf kwaliteit, vormgeving en duurzaamheid prima weet te combineren. Daar komt bij dat Wagner een langetermijnvisie heeft. “Hun toekomstverhaal klopte en ik wil graag op de troepen vooruitlopen.”

De betaalbare ontwerpen van Wagner passen in de trend die Schouten zag. “Er is al jaren een cross-over gaande. Je ziet dat wonen en werken meer door elkaar heen lopen. Alles wordt losser in kleuren en materiaal. De professionele markt volgt later.”

De recente ontwerpen van Wagner voor de zakelijke markt, misstaan ook niet in een woonomgeving. De Dondola-techniek maakt de stoelen van Wagner ook echt onderscheidend, vindt Schouten. “Dat het er alleen leuk uitziet is te weinig om het verschil te maken. Het moet ook een unieke beleving hebben. Het knappe van Dondola is dat de beweging je actief houdt. Een stoel stuurt als het ware met je mee.” Net als Peter Wagner heeft Schouten hoge verwachtingen van de nieuwe D1 collectie. “Die stoel gaat een enorm scorend vermogen krijgen. Ik verwacht er veel van, vooral in het office-segment.”

Meer informatie:  https://sv.nl en http://www.wagner-living.com/dondola

 

 

Reageer op dit artikel