artikel

Klachten over interieur Rijnstraat 8 in Den Haag door OMA

Interieur

Nog geen half jaar is het open, het nieuwe gebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag en nu al regent het klachten over het werkklimaat. Van te weinig werkplekken voor de werknemers tot aan het deprimerende zwart dat ‘voor depressies’ zou zorgen. Uit een onderzoek door het Center for People and Buildings in Delft kwamen liefst 42 aanbevelingen om het gebouw te verbeteren.

Uit de media:

De Telegraaf publiceerde op woensdag 13 juni 2018 het artikel ‘Gek in megaministerie’ en ‘Haagse flex-flop’. Hierin komen ambtenaren die in de Rijnstraat 8 werken aan het woord. Zo zeggen sommige ‘gillend gek’ te worden van het in het interieur gebruikte zwart. Inmiddels is door Halbe Zijlstra, als toenmalige minister van Buitenlandse Zaken ingegrepen en zijn de zwarte muren gewit.

Omroep West

Ook de regionale Omroep West maakte melding van de problemen bij het ministerie. Grootste klacht zijn de werkplekken. Daarvan zijn er simpelweg te weinig, 3000 werkplekken voor zo’n 6000 werknemers. Het idee voor het gebouw was dat mensen voor flexwerken zouden kiezen, bijvoorbeeld vanuit uit huis. Logisch gevolg is de drukte. Vooral op maandag, dinsdag en donderdag is het dringen geblazen en na 8.30 uur is het lastig een werkplek te vinden bij je directe collega’s. ‘Krapte leidt tot handdoekjes leggen, waardoor werkplekken niet beschikbaar zijn en schaarste wordt ervaren’, aldus de onderzoekers.

Een opsomming van enkele andere klachten: een sombere sfeer, onder meer door het gebruik van zwart in het interieur dat wordt ervaren als ‘werken in een mausoleum of crematorium’.  Slechtzienden weten niet waar ze zijn omdat de lift etages niet omroept, gangen lopen dood en als het regent ligt er een grote waterplas voor de deur.  Open werkplekken met te weinig privacy, onduidelijke iconen en bewegwijzering, evenals vieze wc’s en werkplekken.

Rijnstraat 8, Den Haag. Trotse winnaar ARC17 Architectuur Award. Foto: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

Rijnstraat 8 in Den Haag is in 2017 onderscheiden met de ARC17 Architectuur Award (niet te verwarren met de ARC17 Interieur Award).  Foto: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

ARC18 Architectuurprijs

Het gebouw van het ministerie won vorig jaar de ARC17 Architectuur Award, niet te verwarren met de ARC17 Interieur Award, iets wat bij de werknemers alleen maar hoon en ergernis oplevert. Mooi ogende zaken als doorzichtige halve bollen aan de muur die fungeren als telefoonplek (‘gesprekken zijn gewoon te volgen’), en lage bankjes (‘zitting te diep en rugleuning te laag’) zijn verre van praktisch.

Harm Tilman: 'Iedere dag op zoek naar een leeg bureau, het voelt een beetje als een zinloze activiteit'

RLTZ

RTLZ reageerde ook op de commotie. Zij belden onder andere met OMA. Die verklaarde ‘nog steeds trots te zijn op het gebouw, ondanks de chagrijnige ambtenaren’. Ook Harm (Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect) is door de omroep om een reactie gevraagd. “Als er onvoldoende werkplekken zijn voor de medewerkers, dan zijn de capaciteit, de groei en het gebruik dus niet juist verwoord in het Programma van Eisen”. Hij verwijst hiermee naar de opdrachtinstructie van het Rijksvastgoedbedrijf. Harm schreef hierover eerder de blog ‘Halbe Zijlstra, het ministerie en de architect’. Ook toen kwamen er reacties, lees ze hier.

Die ‘overbevolking’ leidt nu tot problemen. “De ontwerper heeft geleverd wat de opdrachtgever wilde: een kantoor met 4400 werkplekken”, verduidelijkt Tilman. Als je daar met meer dan 6000 mensen gaat werken gaat het vanzelfsprekend niet altijd goed. “Maar het is de overheid die dat zelf verzint.”

Tilman vindt de regels van aanbestedingsprocedures vreemd in dit verband. “Bedrijven die daarop intekenen mogen geen contact hebben met de gebruikers, omdat het concurrentieproces dan verstoord wordt”, vertelt hij. Maar dan kunnen werknemers ook niet vertellen wat hun lievelingskleur is.

Serieus

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Rijksvastgoedbedrijf onder valt, laat weten de klachten serieus te nemen. “Er wordt gewerkt aan een mix van verbeteringen op het gebied van facilitaire voorzieningen, inrichting en kleurgebruik voor verdere verbetering.”

Bekijk meer resultaten voor ‘Rijnstraat 8, Den Haag

 

Reageer op dit artikel