artikel

Trap als werkomgeving – LIOF Maastricht door N Interieurarchitecten

Interieur Premium

In de huidige kantooromgeving komt het aan op de ruimtelijke inrichting van de werkomgeving en de identiteit van een bedrijf. De werkplek moet ruimte bieden aan individuele werkzaamheden en collectieve activiteiten. Ook voor zaken als cursussen en trainingen alsmede socialiseren dient een plek te worden gevonden. Minstens zo belangrijk is dat de waarden van het bedrijf zichtbaar zijn in het interieur.

Auteur Harm Tilman
Fotograaf Arjen Schmitz

Het Limburgse Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF) helpt Limburgse ondernemers met innovatieve ideeën, businessplannen en zo nodig financiering. Vooral mkb-ondernemers en starters doen een beroep op het LIOF.

Ruim veertig jaar geleden betrok het LIOF een representatieve locatie in de binnenstad van Maastricht. Twee jaar geleden vond een directiewisseling plaats en werd het liof gereorganiseerd op basis van de nieuwe strategie. Daarbij hoorde de omvorming naar een platte en meer toegankelijke organisatie. Omdat het in de binnenstad gelegen, monumentale pand niet meer paste bij het nieuwe LIOF en vaak drempelverhogend werkte, is aansluitend gezocht naar een nieuwe huisvesting.

LIOF-Maastricht_N-Interieurarchitecten_Arjen-Schmitz.jpg

De grootste vergaderzaal heeft twintig plaatsen en is uitgerust met een lagerhuistafel die uitnodigt tot een andere manier van overleggen. Fotografie: Arjen Schmitz

Het liof wil zich profileren als aanjager van ondernemend Limburg. Het wil de bij een overheidsinstelling behorende waarden van laagdrempeligheid, transparantie en eenvoud uitstralen en liet om deze reden door Zuiderlucht een nieuwe huisstijl ontwerpen. De kernbegrippen hiervan, te weten kennis, kapitaal en netwerk, dienden in het interieur tot uitdrukking te komen. Daarnaast startte het LIOF een zoektocht naar een nieuwe locatie die uiteindelijk in de periferie van Maastricht is gevonden. Het betrok een kantoorcomplex nabij de Kennedybrug, pal aan de toegangsweg naar Maastricht.

Het complex bestaat uit een serie gebouwen, ontworpen door Mathieu Bruls en Architecten aan de Maas, die zich positioneren als neutrale gebouwen in het groen. Het is een thema dat terugkeert in het interieur. Zonering van ontmoetings- en werkgebieden De inrichting van het LIOFis gebaseerd op een programma van eisen dat uitgaat van flexibele werkplekken en gericht is op een open werk- en verblijfsomgeving. Tevens was van belang dat de kernwaarden van het bedrijf in het interieur tot uiting zouden komen. In het gebouw maakte N Interieurarchitecten een interieur waarin drie gebieden voor rumoer, ruis en rust (bruis, ruis en stilte) vloeiend in elkaar overlopen.

Het kantoor beslaat twee verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door een tribunetrap die de kern van het ontwerp vormt. Ze vormt de spil tussen het rumoergebied op de benedenverdieping en de werkplekken in de ruis- en de rustgebieden op de verdieping daarboven. De trap is op zichzelf ook te gebruiken als informeel zitgebied. Hier geeft men presentaties aan medewerkers en klanten.

LIOF-Maastricht_N-Interieurarchitecten_Arjen-Schmitz.jpg

De tribunetrap vormt de kern van het ontwerp, als de spil tussen het rumourgebied op de benedenverdieping en de werkplekken in de ruis- en rustgebieden op de verdieping daarboven. Voor presentaties zakt een scherm uit het plafond. Fotografie: Arjen Schmitz

De trap staat bovenal symbool voor de communicatie die het liof als organisatie wil uitstralen. Ze is ontworpen als een Zwitsers zakmes: zowel de receptie, als de garderobe, het hok met de kopieermachines en de opbergruimte zijn in de trap opgenomen. Voor presentaties zakt een scherm uit het plafond en op de verdieping daarboven is in de blauwstalen wand die de trap begrenst, een pantry opgenomen. De tribunetrap vormt de kern van het ontwerp, als de spil tussen het rumoergebied op de benedenverdieping en de werkplekken in de ruis- en rustgebieden op de verdieping daarboven. Voor presentaties zakt een scherm uit het plafond

In de rumoer-, ruis- en rustgebieden is een grote variatie aan ruimten geïntroduceerd met als doel dat mensen zich op hun gemak voelen. Lossere ruimten die nauwelijks zijn begrensd, worden afgewisseld met kantoren, open kantoorvelden, vergaderruimten en voorzieningen die we in de meeste kantoren tegenkomen.

Vergaderzalen in het groen

Op de onderste laag bevinden zich vier vergaderruimten die verschillend zijn getypeerd, maar alle inspelen op de agile werkvormen die tegenwoordig dominant zijn in de werkomgeving. De nadruk ligt op brainstormen en het ontwikkelen van doelstellingen die je samen gaat invullen en implementeren. Teamwork staat voorop. Van belang is eveneens de nabijheid tot de werkplek en de aanwezigheid van voorzieningen om dynamisch te overleggen, zoals beschrijfbare wanden van vloer tot plafond.

Stiltegebied

Aan de achtergevel (gelegen aan de zuidkant) ligt het stiltegebied. Het gebouw heeft automatische lamellen als zonwering. Het stiltegebied bestaat uit kleine intieme werkplekken die aan de zuidgevel zijn gesitueerd. Deze stilte is gecombineerd met het meeste kabaal: de knalgele wand met de belettering van het liof, die de beneden voorbijrazende auto’s attenderen op het bedrijf.

Projectgegevens

Opdrachtgever NV LIOF, Maastricht
Verhuurder pand Servatius, Maastricht
Ontwerp N Interieurarchitecten, Maastricht
Projectarchitect Chris Pachen
Medewerkers Suzan Gijsen, Arnold Riga (N Architecten, Maastricht)
Projectleider Marcel den Rooyen (Nobelco, Stein)
Bouwmanagement Arnold Riga (N Architecten, Maastricht)
Adviseur constructie Adviesbureau Brekelmans Maastricht
Adviseur installaties K+, Echt
Adviseur bouwfysica K+, Echt
Adviseur akoestiek K+, Echt
Adviseur bouwkosten N Interieurarchitecten
Aannemer Bouwbedrijven Jongen, Landgraaf
Interieurarchitect N Interieurarchitecten
Toeleveranciers Base 21, Gispen uit Sweikhuizen voor de losse inrichting
Netto vloeroppervlakte 860 m2
Datum voorlopig ontwerp 11 april – 15 Mei 2017
Datum definitief ontwerp 15 mei – 15 juli 2017
Aanvang bouw 21 augustus 2017
Oplevering 29 december 2017
Bouwsom inclusief installaties € 794.000 excl. btw
Bouwsom exclusief installaties € 639.000 excl. btw

Casco

Constructie Bouwbedrijven Jongen, Landgraaf
Trap/lift Bouwbedrijven Jongen, Landgraaf

Afwerking

Vloer Bloemenparket
Glas Bouwbedrijven Jongen, Landgraaf

Interieur

Wandsysteem Verwol
Vast meubilair Soons Interieurbouw, Schimmert
Los meubilair Base 21, Sweikhuizen
Verlichting NIMBUS
Vloer Forbo Marmoleum/Ege projecttapijt en customcarpet

Installaties

Luchtbehandeling/ventilatie Viltoonen Installaties bv, Herten
Verwarming Viltoonen Installaties bv, Herten
IT Joris Devies

 

Foto's

Reageer op dit artikel