artikel

Architectenbureaus slaan vleugels uit – Het kantoor van de architect

Interieur

Architecten maken mooie en zinvolle dingen voor hun opdrachtgevers. Bijzondere gebouwen, interieurs, meubelen. Maar hoe zitten ze er zelf bij? Op verzoek van de redactie ging ik langs bij drie architectenbureau’s: JSA & Orange Architects in Rotterdam, Bureau Kroner in Den Haag en Mei architects in Rotterdam.

Tekst en beeld: Teo krijgsman

Uitgangspunten en overeenkomsten van de werkplekken zijn duidelijk: het zijn kantoorruimten gevuld met kantoormeubilair waarin veel mensen achter even zovele computerschermen zitten. De werkvloer heeft een open structuur, er zijn afgescheiden ruimten voor overleg. Allemaal transparant. Er is een archief, een keukenruimte, een plek om te kopiëren, koffiemachines. En de nodige ‘rommel’. Ach, de wensen en omstandigheden zijn niet veel anders dan bij een willekeurige andere firma, er moet immers gewoon gewerkt worden.

Kantoor JSA - Orange. Beeld: Teo Krijgsman

Kantoor JSA & Orange Architects. Beeld: Teo Krijgsman

De cohesie tussen de mensen lijkt hecht, er wordt in zo’n open structuur gemakkelijk contact gelegd, een-op-een overlegd en rondgewandeld of -gestept. Bij de gezamenlijke lunch komen de privégesprekken los, al dan niet in het verlengde van een bedrijfsuitje of samen bezocht evenement. Daarna is er tijd voor ontspanning bij de tafeltennistafel, het dartboard of het tafelbiljart.

De eigenheid van de bureau’s – en daarmee de verschillen, afgezien van de ontwerpen die ze maken – wordt zichtbaar in de keuzen die ze maken voor hun vestigingslocatie, de ruimte aldaar en hoe ze er vervolgens op reageren met inrichting, structuur en het aanbrengen van logo’s en kleuren.

Kantoor Mei_architecten. Beeld Teo Krijgsman

Kantoor Mei_architecten. Beeld Teo Krijgsman

Bureau Kroner is verhuisd naar de zich constant ontwikkelende industriële periferie van Den Haag (Binckhorst) met alle rommeligheid en onzekerheid vandien. JSA & Orange Architects gaat voor een meer stedelijk gebouw van vier verdiepingen in de buurt van de Blaak en Coolsingel. Mei architects houdt het op de oevers van de Maas, een fundamentele keuze voor Rotterdamse traditie in een nieuw, hip ‘loft’ gebouw aan de Schiehaven, dat ze bovendien zelf heeft ontworpen.

De crisis is voorbij, ze kunnen (en zijn) weer volop aan het werk. De bureaus zijn er klaar voor en slaan hun vleugels uit.

Design District 2018

Teo Krijgsman is een van de sprekers tijdens Design District 2018 op 7 juni in De Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De redactie van de Architect organiseert die dag een sessie over de vraag hoe je een duurzame werkomgeving ontwikkelt in een snel veranderende samenleving. Verschillende ontwerpers en andere betrokkenen geven ieder circa 10 minuten hun visie, gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van hoofdredacteur Harm Tilman. Meer informatie

Foto's

Reageer op dit artikel