artikel

Salone Milaan 2018: Moooi door de ogen van Concrete

Interieur

Salone Milaan 2018: Moooi door de ogen van Concrete
Salone Milaan 2018 Moooi door de ogen van Concrete, beeld Harm Tilman

Door Harm Tilman – Concrete werd door Moooi gevraagd een deel van haar showroom op de Salone in te richten en verplaatste daarvoor haar kantoor tijdelijk van Amsterdam naar Milaan. Resultaat: een werkomgeving die werkt en die dankzij de producten van Moooi een huiselijke sfeer krijgt.

In Milaan is altijd weer de vraag hoe je je collectie aan het publiek laat zien. Het Nederlandse bedrijf Moooi van Marcel Wanders heeft dit jaar een originele invalshoek. Het nodigde het Amsterdams architectenbureau Concrete uit een deel van de showroom aan de Via Savona in te richten.

Concrete besloot haar bureau voor de gelegenheid naar de showroom te verplaatsen. Bij het bureau werken in totaal 50 mensen en elke dag zijn er tien daarvan aan het werk op de beurs. Ze werken daar onder andere aan de Italiaanse projecten van Concrete. De dag dat ik Moooi bezoek, treffen medewerkers voorbereidingen voor een workshop met de opdrachtgever van hun project in Florence.

Salone Milaan 2018 Moooi door de ogen van Concrete, beeld Harm Tilman

Ruimte waar voorbereidingen workshop in volle gang zijn, beeld Harm Tilman

De oude tabaksfabriek in Florence is een van de grootste projecten die Concrete op dit moment onderhanden heeft. Ook aan het Urby project in New Jersey in Amerika wordt bij Moooi in Milaan gewerkt. Een tweede toren is in aanbouw en de derde komt eraan.

Salone Milaan 2018 Moooi door de ogen van Concrete, beeld Harm Tilman

Concrete aan het werk in de showroom van Moooi te Milaan, beeld Harm Tilman

Om het bureau-interieur over te zetten naar Milaan heeft Concrete in de showroom dezelfde kasten getimmerd die ook in de Amsterdamse werkruimtes, maar bijvoorbeeld ook in Citizen M, staan. Volgens de medewerker van Concrete die ik spreek, is het uitermate prettig over deze kasten te beschikken. Ook in Amsterdam zelf wordt intern veel verhuisd en je kunt je dankzij de kasten snel en gemakkelijk settelen.

Verder vind je in Milaan de werkkamer waar teams aan twee tafels aan speciale opdrachten werken. Maar ook de keuken met een eigen chef die de lunches bereidt, de bar waar het einde van de werkweek wordt gevierd en ten slotte een heuse huiskamer waar je alleen of met zijn tweeën op de bank kunt zitten.

Salone Milaan 2018 Moooi door de ogen van Concrete, beeld Harm Tilman

Woonkamer van Concrete, beeld Harm Tilman

Anders dan in Amsterdam is uiteraard dat nu de werkruimtes zijn ingericht met producten van Moooi. De lampen springen er wat dat betreft uit. Ook heeft Concrete Moooi speciale karpetten laten maken: in een daarvan is van alle projecten een strook van drie centimeter geselecteerd. Deze zijn vervolgens op alfabetische volgorde in het tapijt verwerkt. In een ander tapijt is een print van beton verwerkt, die speelt met de zachte kant van het bureau.

Salone Milaan 2018 Moooi door de ogen van Concrete, beeld Harm Tilman

Tapijt waarin 60 projecten van Concrete zijn verwerkt, beeld Harm Tilman

De producten van Moooi worden vaak verwerkt in wooninterieurs, maar lenen zich volgens Concrete goed voor toepassing in een werkomgeving. De lampen geven bijvoorbeeld een warm gevoel dat bijna doet vergeten dat hier ook wordt gewerkt. Het sluit aan bij de opvatting van Concrete dat de werkomgeving een steeds meer huiselijke uitstraling zal krijgen.

Salone Milaan 2018 Moooi door de ogen van Concrete, beeld Harm Tilman

Tapijt met betonlook, hard en zacht, beeld Harm Tilman

Lees ook

Reageer op dit artikel