artikel

Salone Milaan 2018: Kiik voor wachten en doen

Interieur

Door Harm Tilman – Arper presenteert dit jaar een meubelsysteem dat is afgestemd op de ruimtes waar mensen wachten maar ook dingen doen. Hiermee speelt het bedrijf in op het veranderende gebruik dat gemaakt wordt van wachtkamers, universitaire lounges, werkruimtes, vergaderruimtes en ruimtes voor gemengd gebruik.

Het Kiik systeem bestaat in essentie uit drie elementen: een hoge console waaraan je kunt staan om te praten of werken, een zitelement dat de sofa vormt en een poef die een meer open en relaxte zithouding mogelijk maakt. Met deze drie elementen kan een verbluffende hoeveelheid configuraties worden gecreëerd.

Meubels als lego

Het systeem is ontworpen door de Japanse ontwerper Ichiro Iwasaki die eerder voor arper de Pix collectie ontwierp. Ichiro wilde een systeem maken dat je even intuïtief kunt gebruiken als een Lego doos. Door deze delen met elkaar te combineren ontstaan vanzelfsprekende ruimtes voor interactie.

Gebruik publieke ruimte

Ichiro Iwasaki baseerde zijn ontwerp op uitgebreide observaties van publieke ruimtes in musea, op luchthavens, in parken en de manier waarop mensen hier gebruik van maken. Hieraan ontleende hij de notie dat deze ruimte dynamisch en actief zijn: mensen lopen er rond, leunen tegen een muur, zijn bezig met hun iPhone, etc. Hij heeft geprobeerd zijn zitsysteem af te stemmen op deze verscheidenheid aan leefstijlen, een kenmerk dat volgens hem de meeste sofa systemen niet bezitten.

Aanpasbaarheid

De collectie daagt de notie van aanpasbaarheid uit. Omdat Kiik in de meest uiteenlopende contexten te gebruiken moet zijn, is een soort van 3D modulariteit ontwikkeld. Ieder element kan op zichzelf staan of worden geschakeld, in combinatie met het idee dat je op de elementen kunt leunen, zitten of liggen.

Spel als exploratie

De vorm is hiervan een gevolg, niet de inzet. Voorop staat dat de gebruikers met de elementen kunnen spelen. “Spel is een exploratie van limieten, niet een subject, doel of methode”, aldus Ichiro Iwasaki .

Vintage Ichiro

Als ik hem vraag waar we een echte Ichiro aan kunnen herkennen, corrigeert hij me beleefd. Het gaat niet om Ichiro maar om Arper, de klant. Dit is vintage Ichiro Iwasaki : juist in een duidelijk kader en de kennis die hieruit voortkomt, kun je aard van het spel beter begrijpen en doorgronden.

Lees ook

Reageer op dit artikel