artikel

Mogelijkheden van licht – Nederlands ontwerpen in Milaan

Interieur

Door Harm Tilman – Het optimisme is terug in het ontwerp. Volgens de mensen die het kunnen weten gaat het weer goed met het interieur en de meubels, ook met het Nederlandse ontwerp. In Milaan presenteerde zich het nieuwe label JAPTH dat zich onderscheidt met een verassende verzameling licht.

Zelf noemen ze zich de ‘new kid in town’ maar helemaal waar is dat niet. Aart van Rooij was jaren geleden al betrokken bij het destijds veel geroemde Hidden van Leo van Gerwen. Na omzwervingen in Londen en Australië keerde Van Rooij vorig jaar terug naar Nederland, waar hij samen met Eduard Sweep en Kees Hurken van Yksi ontwerp het nieuwe label JAPTH vormde.

Hollands merk

De merknaam JAPTH is een afkorting van ‘Just A Perfect THing.’ Doel van het label is het onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe materialen en de vertaling daarvan in ontwerpen. JAPTH profileert zich in een volledig Hollands merk dat bovendien volledig in Nederland wordt geproduceerd.

Nieuwe generatie LED

Het label is gestart met een collectie verlichting en presenteerde zich dit jaar in het door Nicole Uniquole samengestelde Nederlandse Paviljoen Masterly in Palazzo Francesco Turati te Milaan met liefst acht ontwerpen voor de eerste maal aan het grote publiek. Leidend daarbij is de nieuwe generatie LED technologie.

Mogelijkheden in ontwerp en gebruik

Aart van Rooij die ik daarover sprak in Masterly te Milaan: “We merkten dat de functionele en technische mogelijkheden van LED in veel ontwerpen niet worden benut. Veel ontwerpers gaan uit van de eigenschappen en vormtaal van de traditionele lichtbronnen. Dat doorbreken we met een collectie armaturen die deze mogelijkheden in ontwerp en gebruik optimaliseren”.

Vriendendienst

De eerste ontwerpen zijn behalve door Yksi Ontwerp zelf, gemaakt door Patrick & Riccardo Belli en door jeugdvriend Richard Hutten die zelf spreekt van een vriendendienst. Hutten ontwierp een kroonluchter die zich laten stapelen en ook in grotere maten beschikbaar zullen komen. Naast de Wheel maakte hij ook de Tray die diffuus licht naar boven en benden verspreidt. Ook kun je er een glas op zetten of een boek opleggen.

Verdere ontwikkeling

Yksi Ontwerp ontwierp de Signum en de Satelilite, terwijl de broers Patrick en Riccardo Belli de Calidora, de Echo en de Mimas ontwierpen. De ontwerpen worden de komende maanden verder door ontwikkeld. JAPTH wil daar echt de tijd voor nemen, iets waar inmiddels alle voorwaarden voor zijn vervuld.

Reageer op dit artikel