artikel

Verrassende wandbekleding voor Campus 013 Tilburg

Interieur

Voor de nieuwbouw van een VMBO- en MBO school in Tilburg leverde Veteka de houten wand- en plafondbekleding. De opdrachtgevers kozen voor het houtsoort Fraké, afgelakt in een bijzondere kleur. Knaloranje, is geen alledaagse keuze. Maar het resultaat mag er zijn.

Verrassende wandbekleding voor Campus 013 Tilburg
De opdrachtgevers kozen voor Fraké. Dit Afrikaanse houtsoort heeft een levendige uitstraling en is een mooi alternatief voor eikenhout. Foto: Dion de Bakker

Tekst Marion de Graaff

Het Campus 013 gebouw biedt plaats aan 900 leerlingen en 150 docenten en telt vier verdiepingen. Willem van Merrienboer is Sales Manager & Business Development bij Veteka. Hij vertelt: “We kregen de aanvraag binnen en zochten op de kleurenwaaier naar de gevraagde RAL kleur nummer 2000; niet een nummer dat we vaak tegenkomen. Bij het juiste nummer aangekomen, bleek het knaloranje te zijn! Daar stonden we wel even raar van te kijken, maar het heeft prachtig uitgepakt. Het ziet er vrolijk, fris en natuurlijk uit want de houtstructuur schemert nog een beetje door de laklaag heen. De gebruikte houtsoort is Fraké, een Afrikaanse houtsoort die wat van eiken weg heeft. De opdrachtgevers kozen voor dit hout omdat ze het bij een ander project hadden gezien en er erg van gecharmeerd waren. We werken graag met Fraké, omdat het een levendige uitstraling heeft. Daarnaast heeft het een goede prijs-kwaliteit verhouding en dat maakt het een heel mooi alternatief voor eikenhout.”

Brandvertragend impregneren en lakken

In totaal is er in Campus 013 Tilburg 700 vierkante meter aan Fraké lamellen en nog eens twee kilometer aan afdeklatten in de houtsoort Ayous geplaatst. Van Merrienboer: “Omwille van de brandveiligheid is gekozen voor Veteka Fire Protect. Veteka Fire Protect is de naam van ons brandvertragend hout dat voldoet aan Euroklasse B volgens NEN EN 13501-1. Het geïmpregneerde Fraké is vervolgens behandeld met een beschermend verfsysteem van Remmers. Wat niet iedereen weet is dat een aanvullende coating de brandklasse weer kan verslechteren. Met de verfsystemen waar wij mee werken blijven de brandvertragende eigenschappen gegarandeerd in stand. We hebben inmiddels tien houtsoorten die officieel zijn gecertificeerd inclusief het beschermende verfsysteem. Daarmee vergroten we de mogelijkheden om te bouwen met hout. Ook daar waar dit anders niet zou kunnen vanwege strenge brandveiligheidseisen.”

Advertorial_Veteka

In de Campus 013 in Tilburg is maar liefst 700 vierkante meter aan Fraké lamellen en twee kilometer aan afdeklatten in de houtsoort Ayous geplaatst. Foto: Dion de Bakker

Logistieke uitdaging

Veteka kreeg de bestelling aan de late kant binnen. Van Merrienboer noemt dat met een lach “een logistieke uitdaging”. “Gelukkig hebben wij altijd grote hoeveelheden hout op voorraad, dus we schoten er niet van in de stress. Als het materiaal niet op voorraad ligt, red je het niet. Nu was het gewoon een kwestie van stug doorwerken en alle processen strak volgen. Je hebt veel in de hand, maar zoiets als de droogtijd na alle behandelingen kun je niet versnellen. Het is pas droog als het droog is. Doe je daar concessies aan, dan gaat dat onherroepelijk ten koste van de kwaliteit.”

Kwaliteit bewaken

“Het punt bij de verwerking van hout is dat het uitzet als je het impregneert en lakt,” legt Van Merrienboer uit. “Tijdens het drogen krimpt het vervolgens weer, maar het kan zijn dat de maatvoering dan net niet helemaal meer klopt. Dat gaat soms om een fractie, maar zelfs zo’n kleine afwijking kunnen we ons niet veroorloven omdat het beeld dan niet meer klopt. Je moet dus precies weten wat je doet. Het constant bewaken van de kwaliteit gedurende het proces is echt heel belangrijk. Juist als het gaat om verschillende specificaties, qua houtsoort, maatvoering en behandeling, kan er op allerlei momenten iets mis gaan. Dat maakt het best spannend. Zit je als bouwbedrijf in de afwerking, dan ben je sowieso vlak voor de afronding van een project altijd nog druk bezig. En dan zijn wij niet de enige die daar rondlopen. Er wordt op dat moment door allerlei vakmensen met man en macht gewerkt om dingen af te krijgen, onvoorziene problemen op te lossen, en de laatste hand aan iets te leggen. Dat verhoogt de spanning soms behoorlijk, maar we doen dit werk al bijna vijftig jaar. We hebben de nodige expertise in huis om zo’n project tot een goed einde te brengen. En als we dan uiteindelijk het resultaat zien, is dat elke keer weer een feestje!”

Reageer op dit artikel