artikel

Object 2018 Rotterdam: interieur Euromast door Christie van der Haak

Interieur

Vandaag vrijdag 9 februari 2018 opent designbeurs OBJECT Rotterdam van Anne van der Zwaag haar poorten in het monumentale HAKA-gebouw. Meer dan honderd gevestigde en aanstormende ontwerpers presenteren hun projecten, prototypes en producten. de Architect maakte een selectie. Vandaag het interieur dat Christie van der Haak voor de Euromast in Rotterdam ontwierp.

Wat laat je zien op Object 2018?

Speciaal voor Object heb ik een ontwerp gemaakt voor de wanden en vloeren van het restaurant, de entree en de loopbrug van de Euromast in Rotterdam. Een van mijn uitdagingen was om in deze ruimte iets te maken dat kan concurreren met het magnifieke uitzicht. Ook hoop ik dat de kijkers en bezoekers van Object er blij van zullen worden. Dominant aanwezig, maar in balans met de aantrekkingskracht die het uitzicht uitoefent.

Anne van der Zwaag noemt het een kleurexplosie. Ik denk dat mijn patronen en de toepassing ervan op de vloeren of muren in grote gebouwen veel impact kunnen hebben. Precies dat wil ik laten zien met mijn Euromast project. Ik had tegelijkertijd ook het HAKA gebouw willen aanpakken zoals ik in Miami met het Wolfsonian museum heb gedaan, maar helaas was dat niet mogelijk.

In het HAKA gebouw laat ik het Christie’s Carpet zien, een lijn van producten die ik in samenwerking met New Citizen Design heb ontwikkeld voor een groot publiek. Karakteristiek hiervoor zijn de patronen die full colour zijn geprint op vinyl. In de galerie zijn deze werken uniek en hebben ze een andere prijs dan de in grotere oplagen gemaakte vloerkleden die je in de winkel kunt kopen en zo onder je arm kunt meenemen om thuis uit te rollen over de keukenvloer of in de kinderkamer.

Voorts heb ik met New Citizen Design een speciale collectie stoffen ontwikkeld die zijn geweven van hoogwaardig jacquard. Deze stoffen zijn ijzersterk en brandvertragend en daarmee zeer geschikt voor toepassingen op meubels in bijvoorbeeld hotels en restaurants. We waren dan ook zeer enthousiast toen Piet Hein Eek afgelopen zomer voorstelde om zijn beanbag serie in Christie’s Fabrics te vervaardigen. Zijn daybed zitzakken en poefs zullen op beide locaties te zien zijn.

Wil je me vertellen aan welk thema of gebied dit project volgens jou een bijdrage levert?

Als ik ontwerp zie ik dat als een voortdurende stroom waarin een krachtige lijn en een sterk statement van belang zijn. Ik ontwerp altijd met de hand, voor het inkleuren en het toepassen gebruiken we de computer. De patronen worden gespiegeld omdat ik een oneindigheid nastreef. Zoals alles in het leven een structuur of patroon heeft. Uiteindelijk reflecteren mijn patronen ons eigentijdse leven waarin we sterk op het beeld zijn georiënteerd en enorme hoeveelheden informatie te verwerken krijgen. In mijn patronen kan de kijker verdrinken, maar ook een wereld ontdekken. Dat maakt ze oneindig boeiend.

Hoe past dit project in jouw praktijk en de verdere ontwikkeling ervan?

Het is een langgekoesterde wens van mij om mijn patronen via betaalbare producten bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. New Citizen Design benaderde mij naar aanleiding van het werk dat ik tijdens Bal! in Paleis Soestdijk liet zien. Ze voelt heel goed aan hoe ze kwalitatieve designproducten kan maken waarop mijn patronen volledig tot hun recht komen. Stapsgewijs ontwikkelen we een portfolio. Dit vormt op zijn beurt weer een inspiratie voor ander werk: kunst in de buitenruimte of installaties en tentoonstellingen in musea. Ik word heel productief van deze samenwerking en ik hoop dat de mensen er net zoveel plezier aan zullen beleven als ik zelf doe.

Lees verder

 

Reageer op dit artikel