artikel

Object 2018 Rotterdam: de Yana van Jennifer de Jonge

Interieur

Volgende week vrijdag 9 februari 2018 opent designbeurs OBJECT Rotterdam van Anne van der Zwaag haar poorten in het monumentale HAKA-gebouw. Meer dan honderd gevestigde en aanstormende ontwerpers presenteren hun projecten, prototypes en producten. de Architect maakte een selectie. Vandaag de Yana van Jennifer de Jonge.

Wat laat je zien op Object 2018?

Tijdens Object laat ik de eerste prototypes zien van de Yana. Comfortabel zitten in een vorm die zich aanpast aan je wensen: dat wil ik met de Yana bereiken. Het maakt daarbij niet uit of je een actieve houding aanneemt of een luie gemakkelijke stoelmodus verkiest. Omdat deze stoel hangt en alleen uit een sterke en rekbare stof bestaat, past ze zich volledig aan je wensen aan.

Het combineren van het ruimtescheidende aspect met de zitfunctie, zorgt voor een efficiënte en artistieke ruimte-indeling. Er ontstaan kleine rustplaatsen waar je je tijdelijk voor allerlei stimuli kunt afsluiten, bijvoorbeeld om een telefoongesprek te voeren of een boek te lezen.

De Yana bezit de volgende eigenschappen: 100% natuurlijk – Vuurdovend – Akoestisch Isolerend – Seizoensadoptief – Ruimte scheidend – Circulair – Zelf reinigend – Quick Fix – Lichtgewicht – Koesterend comfortabel – Eyecatcher

Yana Jennifer de Jonge

Yana Jennifer de Jonge

Aan welke thema’s of gebieden levert je project een bijdrage?

De grote thema’s waar Yana op inspeelt zijn: Circulair – Cocooning – Akoestische scheidingswanden – Projectinrichting

 

Yana Jennifer de Jonge

Yana Jennifer de Jonge

Hoe past dit project in jouw praktijk en de ontwikkeling daarvan?

Dit project is ontstaan nadat ik kennis had genomen van de Nederlandse overschotswol, de snelwegwol en de grasmaaiwol. Op het moment dat ik hoorde van een enorme hoeveelheid wol die in Nederland ofwel op de verbrandingsstapel terecht komt ofwel jaren ligt opgeslagen in Schaapskooien door heel Nederland, ben ik op onderzoek uitgegaan.

Veel schapen die gebruikt worden voor natuurbeheer leveren prachtig materiaal. Echter zijn de kuddes vaak te klein, is de kwaliteit niet stabiel genoeg of de wol niet schoon genoeg om verwerkt te worden door grote partijen. Daarnaast is het op de juiste manier verwerken van de wol voor de kleine afnemers vaak te kostbaar. Het gevolg, de wol wordt niet gebruikt. Yana speelt in op deze gap van de wolmarkt.

Naast Yana zijn we op dit moment bezig met een project genaamd Skin. Tijdens het Nederlands jachtseizoen word een behoorlijk aantal dieren geschoten met prachtige pelzen. Deze pelzen worden op dit moment grotendeels op de verbrandingsstapel gegooid. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een transportplan en een looi-plan om volgend jachtseizoen de eerste pelzen een waardig vervolgbestaan te kunnen geven.

 

Yana Jennifer de Jonge

Yana Jennifer de Jonge

Lees ook

OBJECT Rotterdam 2018: modernistisch monument vol designtalent

Reageer op dit artikel