artikel

Object 2018 Rotterdam: akoestisch textiel van Petra Vonk

Interieur

Morgen 9 februari 2018 opent de designbeurs OBJECT Rotterdam van Anne van der Zwaag haar poorten in het monumentale HAKA-gebouw. Meer dan honderd gevestigde namen en aanstormende ontwerpers presenteren hun projecten, prototypes en producten. de Architect maakte een selectie. Vandaag het akoestische textiel van Petra Vonk.

Wat laat je zien op Object 2018?

Ik presenteer het akoestische textieldesign dat ik afgelopen jaren onder de naam PLECTERE heb ontwikkeld. Het is gemaakt van wollen viltstroken waarmee ik akoestische scheidingswanden en room dividers maak. Dankzij zijn akoestische eigenschappen verbetert het deisgn de beleving van een ruimte.

Het kent een 3D structuur met een repeterend patroon. Doordat het gebruikte vilt in deze structuur is verwerkt heeft het een effectieve akoestische  werking. Dankzij zijn transparantie geeft het de gebruiker bovendien de mogelijkheid om ruimtes af te bakenen zonder ze hermetisch af te sluiten.

Wil je me vertellen aan welk thema of gebied dit project volgens jou een bijdrage levert?

We vragen tegenwoordig veel van onze werknemers en dat vereist een prettige en efficiënte werkomgeving. Akoestiek en sfeer spelen daarin een belangrijke rol. PLECTERE kan worden ingezet om semi-transparante scheidingen te maken in ruimtes om zo verschillende werkeenheden te creëren.

Ook in een bestaande werk omgeving kan het worden toegepast om werkplekken af te bakenen en meer privacy en rust te verzorgen. Het product is gemakkelijk te verplaatsen en kan gemakkelijk meegroeien met de eisen die aan een werkomgeving worden gesteld. Het biedt een oplossing in ruimtes waar meer tactiliteit wenselijk is.

De meeste akoestiek verbeterende producten zijn massief, weinig esthetisch, en niet transparant. Doordat PLECTERE een uitvergroot breisel is gedraagt het zich als een gebreid doek. Door zijn flexibiliteit is het mogelijk allerlei vormen te creëren. Je maakt het op maat door een rij of een steek meer of minder toe te voegen.

Je kunt het toepassen als een recht hangend gordijn of als roomdivider gevlochten in een houten frame. Door de flexibiliteit ervan kan het ook worden gebruikt in een ronde ‘tube-vorm’ als een akoestisch object of in een organische vorm zodat een slingerende beweging ontstaat.

Hoe past dit project in jouw praktijk en de ontwikkeling ervan?

Als textiel ontwerper onderzoek ik hoe je breitechnieken kunt combineren met uitzonderlijke materialen. Op deze manier heb ik patronen ontwikkeld met pitriet. Deze structuur kent een stabiliteit die ik niet eerder heb kunnen realiseren met een breisel.

Tot nu toe produceerde ik gebreide kanten patronen met een garen van 100% wol. Na het vervilten van de wol ontstonden 3D structuren die ik toepaste op akoestische panelen. Dit vilt heeft echter niet dezelfde stabiliteit als het pitriet. Het idee om hiervan een uitvergroot breisel te maken heb ik ontwikkeld in samenwerkingsverbanden waar architecten, maar ook landschapsarchitecten, ontwerpers en studenten en stagiaires deel van uitmaakten.

PLECTERE is een lokaal product. Het industriële vilt is 100% biobased en wordt handmatig tot eindproduct gevlochten in een houten frame dat is gemaakt van essenhout.

Lees verder

Reageer op dit artikel