artikel

IMM Keulen 2018: TYP 500 en TYP 550 lampen van Midgard

Interieur

IMM Keulen 2018 opent vandaag haar poorten voor het publiek. Bedrijven, merken, ontwerpers en talenten presenteren prototypes, ontwerpen in productie en nieuwe versies van bestaande producten. De Architect bericht iedere dag vanaf de beurs.

Door Harm Tilman

Midgard staat dit jaar voor de eerste maal op Design Post. Het bijna honderd jaar oude bedrijf werd twee jaar geleden overgenomen door David Einsiedler en Joke Rasch. De naam Midgard is afgeleid van een sage: ze staat symbool voor de slang die het licht naar de aarde brengt.

Midgard Tafellamp Beeld ©Midgard

Midgard Tafellamp Beeld ©Midgard

Modulaire lamp

Het bedrijf brengt opnieuw de modulaire lamp 550 uit, die in 1919 is ontworpen door Curt Fischer. Unieke onderdeel van deze Midgard TYP 500 en TYP 550 lampen zijn de scharnieren die onderhoudsvrij functioneren. Bijzonder is ook dat de stroomkabel is opgenomen in de buis.

Midgard TYP500 tafellamp

Midgard TYP500 tafellamp

 

Complex systeem

De lamp is leverbaar in verschillende uitvoeringen: als  tafellamp, maar ook als wandlamp, plafondlamp en vloerlamp. Ze bestaat uit een complex systeem van 100 onderdelen waarmee iedere denkbare configuratie mogelijk is. Daarbij is keus uit verschillende voeten, armlengten, lampenkappen en kleuren. De eerste stang wordt bijvoorbeeld standaard geleverd op een lengte van max 180 mm, maar kan desgewenst tot 600 mm worden opgerekt.

Midgard TYP551 tafellamp

Midgard TYP551 tafellamp

Productie in Hamburg

De assemblage van de lampen vindt volledig plaats in Hamburg. Elementen worden aangeleverd door bedrijven uit geheel Duitsland. Het assembleren gebeurt nog altijd met de hand. Dat heeft ook met gevoel te maken. De druk op de schroeven bijvoorbeeld is van groot belang. Toch dromen de beide eigenaren van robots die dit werk kunnen overnemen.

Analoge en digitale presentatie

Het bedrijf maakt voor zijn communicatie gebruik van zowel analoge als digitale middelen. Zo hanteert het een modern bestelsysteem met een 3D configurator op de website. Met een op augmented reality gebaseerde app kan de lamp bovendien in een interieur worden geplaatst en daar worden gemodelleerd.

Overzicht Midgard lampen voor architecten

Overzicht Midgard lampen voor architecten

Archief met lampen en tekeningen

Het bedrijf beschikt over een uitgebreid archief met tekeningen en lampen. De eigenaren namen niet alleen het bedrijf over, maar ook de oorspronkelijke instrumenten waarmee ze worden gemaakt en het archief met de tekeningen van Curt Fischer, de oorspronkelijke ontwerper. De nieuwe eigenaars denken zo de doorstart van Duitslands oudste lampenfabrikant tot een succes te kunnen maken.

IMM Keulen 2018 vindt plaats van maandag 15 januari tot zondag 21 januari 2018

 

Lees ook:

Resultaten voor ‘imm’

Reageer op dit artikel