artikel

IMM Keulen 2018: stoel 118 door Sebastian Herkner voor Thonet

Interieur

IMM Keulen 2018 opent deze week haar poorten voor het publiek. Bedrijven, merken, ontwerpers en talenten presenteren prototypes, ontwerpen in productie en nieuwe versies van bestaande producten. Vandaag de Stoel 118 die Sebastian Herkner voor Thonet ontwierp.

Door Harm Tilman 

In Keulen presenteren veel ontwerpers nieuwe interpretaties van historische projecten. Deze projecten zijn het resultaat van vragen en invloeden die voor het eerst een rol speelden in de moderne tijd, maar nu worden benaderd vanuit een ander kader en met een ander gevoel. Een goed voorbeeld hiervan is de Stoel 118 die de jonge Duitse ontwerper Sebastian Herkner voor Thonet ontwierp.

Archetypische stoel

Met deze 118 werpt Herkner nieuw licht op de Stoel 224 die algemeen wordt beschouwd als de archetypische Thonet stoel. Deze heeft een houten frame dat gevormd is uit een stuk gebogen hout en dus een minimaal materiaalverbruik kent. Ook Herkner maakt de zitting van gevlochten riet, maar biedt tevens een zitting van multiplex aan.

Contrasterende vormen

Daarnaast modificeerde hij de vorm van de stoelpoten. Zij zijn aan de achterkant afgerond, gedachtig de observatie van de ontwerper dat mensen in een restaurant een stoel altijd eerst vanaf de achterkant zullen zien. Deze afgeronde vorm contrasteert sterk met de hoekige voorzijde.

Handwerk en digitale techniek

Opvallend is dat Herkner bij deze stoel gebruik maakt van zowel handwerk als digitale technieken. Terwijl het frame is gemaakt met de typische buighout elementen die in hete waterdamp zijn gebogen, zijn de andere elementen van de stoel cnc gefreesd. Herkner is daarin niet principieel. Als ontwerper probeer je voor ieder element het beste productieproces te vinden, aldus Herkner.

Disciplinaire uitbreiding

De stoel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Thonet. Tijdens het ontwerpproces verdiepte Herkner zich in de tentoonstelling “Der Stuhl’ uit 1929 in Frankfurt, alsmede de ontwerpgeschiedenis van Frankfurter Stul uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De 118 is zo niet te zien als een innovatie of interruptie, maar als een disciplinaire uitbreiding.

Ontwerper als dienstverlener

Dit sluit perfect aan op de rol die een ontwerper volgens Herkner speelt. In zijn ogen is een ontwerper een dienstverlener. Als je een opdracht krijgt, ga je als ontwerper een samenwerking aan met je opdrachtgever. Je moet een perfect product leveren zoals een tuinman een perfecte tuin moet maken. Ontwerpen is een creatief vak ,maar ook een vorm van dienstverlening.

Lees ook:

Resultaten voor ‘imm’

 

Reageer op dit artikel