artikel

IMM Keulen 2018: Essenza tafel van Willem en Jorre van Ast

Interieur

De Essenza tafel die Willem van Ast 18 jaar geleden ontwierp, wordt dit jaar door zijn zoon Jorre van Ast opnieuw gepresenteerd. De nieuwe editie is XL en is opgenomen in een opknapprgramma, maar verraadt ook een nieuwe opvatting over ontwerpen.

Door Harm Tilman

Achttien jaar geleden ontwierp Willem van Ast de Essenza, een moderne versie van de eikenhouten tafel. Het is een tafel met fraaie details en een indrukwekkende soberheid. Het mooiste is wellicht het patroon dat in het blad is verwerkt. Op de IMM presenteert zijn zoon Jorre van Ast deze tafel opnieuw, nu in een XL versie.

Belang archief

Dat mechanisme zie je terug op veel plekken op de beurs: ontwerpen die uit het archief worden gelicht, een opknapbeurt krijgen en worden verbeterd, om zo een nieuw leven te beginnen. Met de tafel van Willem is echter op het oog niet zo heel veel gebeurd. Behalve dat hij eens zo lang is geworden.

Wens van Apple

De reden hiervoor is de opdracht die het bedrijf drie jaar geleden bij Apple in de wacht sleepte. Het bedrijf vroeg ze 500 tafels te leveren voor hun nieuwe hoofdkantoor in Amerika. Anders dan de bestaande versies van de Essenza, wenste Apple voor haar campus twee maal zo lange tafels. Arco ging aan de slag maar kreeg al snel te horen dat de tafels “uit een stuk” dienden te zijn. Na aanvankelijk te hebben gedacht dat dit niet kan, kroop het bedrijf uit haar comfort zone en ging het aan de slag. De rest is geschiedenis.

Proces

In Keulen is het resultaat van de samenwerking met Apple niet te zien. Het bedrijf staat niet toe dat anderen beelden van de door Norman Foster ontworpen campus verspreiden. Maar licht Jorre van Ast toe, de kennis die we hebben opgedaan in dit proces, pakken ze ons niet meer af.

Tafel als ontmoetingsplek

In Keulen presenteert Arco dan ook de Essenza XL die 105 breed is en in de lengte varieert van 280 tot 320 en 360 meter. In de ogen van Arco is een tafel inmiddels meer dan een tafel: “ook bureau, werkbank, vergaderplek, eettafel, kortom een ontmoetingsplek”

Circulair denken

Tegelijkertijd openbaarde ze het Essenza ‘refurbishment’ programma: het bedrijf haalt bij de klanten de tafels terug, knapt ze op en levert ze als nieuw weer af bij de klant.

Verschillen toen en nu

De XL verschilt op het oog niet heel veel van de Essenza van 18 jaar geleden. Toch kunnen de verschillen haast niet groter zijn. Dat komt natuurlijk door de lengte van de tafel en door het opknap-programma waarmee het bedrijf zijn eerste circulaire stappen zet. Maar ook door de veranderende rol van de ontwerper

Rol ontwerper

Destijds was hij de persoon die werd herkend vanwege zijn originele ontwerp. Dat laatste speelt nu veel minder een rol . De ontwerper nu is iemand die een  update geeft van het ontwerp, gebaseerd op de eigenschappen en mogelijkheden die in het oorspronkelijke model verborgen zitten.

Lees ook:

Resultaten voor ‘imm’

Reageer op dit artikel