artikel

Stadskantoor Wageningen circulair ingericht

Interieur

Het stadhuis aan de Markt in Wageningen is na een ingrijpende verbouwing en een stuk nieuwbouw door RAU in 2016 opgeleverd. Het vernieuwde stadhuis moet een centrale plek bieden voor alle dienstverlening en flexibele werkplekken voor medewerkers en het bestuur. Het circulaire interieur is een ontwerp van Blossom Architecture.

Stadskantoor Wageningen circulair ingericht
Foto Blossom Architecture

De gemeente Wageningen voert in het nieuwe gemeentehuis een 100% circulair inkoopbeleid. Hiervoor hebben 170 van de 300 medewerkers workshops over de circulaire economie gevolgd.

Het 100% circulaire inkoopbeleid betekent dat de afdeling inkoop bij elke aanbesteding verplicht is om eventuele circulaire mogelijkheden te onderzoeken en dat het circulair inkopen onderdeel is van het inkooptraject. Zij doen hiervoor mee aan Green Deal circulair inkopen. Green Deals zijn afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen. Die andere partijen zijn bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. De Green Deal helpt om duurzame plannen uit te voeren. Bijvoorbeeld voor energie, klimaat, water, grondstoffen, biodiversiteit, mobiliteit, biobased economy, bouw en voedsel.

Stadskantoor Wageningen. Foto ICS Adviseurs

Foto: ICSConsultancy, begeleiders van het bouwprojcect

Populieren

Voorbeeld van de duurzame opzet in het stadskantoor Wageningen bestaat onder andere uit de balies en zitelementen in de centrale hal van het stadskantoor. Deze zijn gemaakt van gebruikte klimtouwen uit omliggende gymzalen. De bewegwijzering in het gebouw is eveneens gemaakt van populieren uit de omgeving net zoals de houten vloer en de sokkels van de kunstwerken. . Tapijttegels komen uit een ander kantoorgebouw en zijn gereinigd en als nieuw herplaatst. Het meubilair is demonteerbaar waardoor elk onderdeel afzonderlijk vervangen kan worden.

Stadskantoor Wageningen circulair ingericht

Foto: ICS Consultancy

Stadskantoor_Wageningen_Circulair ingericht

In het ontwerp is ook de werkomgeving van de Wageningse ambtenaren meegenomen. Om de vergaderzalen te transformeren tot inspirerende plekken, zijn ruimtes met fatboys, schommels, fietsen en enkel hoge tafels voor staand vergaderen gecreëerd. Door de toevoeging van werkplekken met fietsstoelen, een loopcircuit en hoge bureaus om staand te kunnen werken is het interieur een voorbeeld  van een dynamisch werkomgeving. De ambtenaren worden gezonder terwijl ze aan het werk zijn.

Stadskantoor Wageningen_Circulair ingericht

Foto: Blossom Architecture

Reageer op dit artikel