nieuws

Megaorder Arco voor Apple

Geen categorie

De Nederlandse meubelfirma Arco mag zich hofleverancier noemen van een van de grootste merken ter wereld. Voor haar nieuwe hoofdkwartier in Cupertino levert Arco 500 bureautafels. Dat lijken er wellicht niet zoveel, maar elke tafel meet maar liefst 5,50 x 1,20 meter en weegt zo’n 300 kilo. Dankzij een innovatief procedé is elke tafel voorzien van een doorlopende laag eikenfineer.

Megaorder Arco voor Apple

Het ontwerp voor de tafels is gemaakt door Arco in nauwe samenwerking met Foster + Partners en het ontwerpteam van Apple. Jorre van Ast, de derde generatie in het familiebedrijf Arco vertelt in een interview met website Design Milk over het bijzondere ontwerpproces dat aan de tafel ten grondslag ligt. “We werkten met het team van Apple en de architecten van Foster + Partners aan het hele ontwikkel- en productieproces – van het selecteren van het hout en de zagerij in Duitsland, het verfijnen van het materiaal met een Belgische partner tot het bouwen van de tafels in onze fabriek. Doordat we het hele proces als team doorliepen, kon de gedeelde visie van Apple en Arco met betrekking tot ontwerpen zijn weerslag vinden in de tafel.”

Uitgedaagd

“De basis voor de samenwerking met Arco was de selectie van de Essenza-tafel van Arco. Terwijl we werkten aan op maat gemaakte versies van de tafel, kwam de vraag of we zin hadden om iets te proberen wat we nog nooit hadden gedaan. Vanaf dat moment ontstond het idee voor de Pod Island Table.”

Interactie

“Het idee achter de Pod Island Table is het faciliteren van toevallige ontmoetingen en interactie. In de nieuwe campus van Apple gebeurt dat in open werkruimtes – pods genoemd. Aan de tafels kan iedereen socializen en in los-vaste verbanden samenwerken.”

Alles opnieuw overwegen

“De grote revolutie in het ontwerp voor de tafel kwam toen tijdens een ontwerpsessie de vraag werd gesteld of de tafels – die tot dat moment elk uit drie segmenten bestonden – ook voorzien konden worden van één doorlopend blad. Van Ast: “We werden uitgedaagd om voorbij ons kunnen te kijken naar de mogelijkheden. We onderzochten op welke wijze we de beperkingen in onze productiemethodes konden overstijgen. Ontwerp, machinerie, logistiek, materiaal: alles werd tegen het licht gehouden.”

Symbiose met interieur

Door de nauwe samenwerking met de architecten van de campus, is ervoor gezorgd dat de tafels straks in symbiose met het interieur het gewenste werkklimaat realiseren. De eerste tafels zijn al op transport gezet in extra large containers, vacuüm verpakt in aluminium verpakkingsmateriaal om invloed van weer, wind en bewegingen te minimaliseren. Naast de Pod Island Table levert Arco ook 300 Essenza tafels en 200 banken.

Reageer op dit artikel