nieuws

Design van de week: Boring collection door Lensvelt x Space Encounters

Geen categorie

De redactie van de Architect ontving deze week een nogal ongebruikelijk persbericht over een collectie saaie grijze kantoormeubels. Onopvallendheid als salespraatje: “de aandacht moet weg van het meubilair”. Maar als de meubels worden gemaakt door Lensvelt is er altijd meer aan de hand. “Noem het idealistisch, maar dit is de manier waarop de wereld beter wordt.”

Design van de week: Boring collection door Lensvelt x Space Encounters

Elk jaar lanceert Lensvelt op de Salone del Mobile in Milaan een collectie. Dit jaar draagt de collectie de afscrhikwekkende naam ‘Boring Collection’. Kantoorstoelen, bureaus, kasten en een prullenmand zonder opsmuk, gestript van overbodige details en uitgevoerd in uniform zachtgrijs. Het is een antwoord op het huidige kantoormeubilair dat door ARBO wetgeving in een uniform keurslijf wordt geperst.

Wie wil ontsnappen van het standaard zwart plastic van de gemiddelde kantoorstoel, gestoffeerd met slijtvaste bekleding in harde kleuren, moet diep in de buidel tasten. De oplossing die Lensvelt en Space Encounters presenteren, is budget-vriendelijk, voldoet aan alle normen, en verlegt de focus van het meubilair naar de zaken die er echt toe doen: het interieur, het uitzicht, de foto’s op het bureau, de mensen.

“Door de jaren heen is de kantooromgeving sterk veranderd”, valt te lezen in het persbericht. “Waar we eerst omsingeld werden door logge computerschermen en hardboardwanden, is er nu ruimte voor licht en groen. We nemen geen genoegen meer met straffe kantoorkoffie, maar bestellen lattes in de coffeecorner. Iedere dag kiezen we een nieuwe plek en tijd om onze laptop open te klappen. Want we willen niet langer stipt om negen uur beginnen, of jarenlang naast dezelfde collega zitten. We willen de tijd vergeten, in plaats van staren naar de klok, totdat het eindelijk vijf uur is.”

“Toch lukt het niet om het oude kantoorleven definitief van ons af te schudden. Want de werkplek en de omgeving zijn weliswaar nieuw, de stoel en het bureau zijn dat niet. En dat komt hierdoor: De ARBO wetgeving legt de vorm en functionaliteit van kantoormeubilair voor een groot deel vast. Daarom is de keuze in meubelen beperkt voor degenen die de kantoorruimte inrichten. Wie dieper in de buidel tast, vindt vast een schappelijker model, en wie nog meer betaalt zal zelfs mooie stoelen vinden. Maar de meeste kantoren zullen het moeten doen met slijtvaste bekleding in harde kleuren en veel praktisch zwart plastic.”

“Architecten lopen hier steeds tegenaan; zo ook Space Encounters. Zodra ze de laatste hand legden aan een ruimte en interieur, waren daar de keurig genormeerde bureaustoelen en tafels die alle creativiteit uit de ruimte zuigen. Tel daar de gebruikelijke fotolijstjes, planten, ordners, computers en koffiemokken bij op, en de toeschouwer zal niet meer kunnen ontwaren wat de echte bedoeling van het interieur is geweest.”

“Daar moet een oplossing voor komen. Een oplossing die budget-vriendelijk is, het interieur eer aandoet en, natuurlijk, genormeerd is.”

“Mooiere meubels maken is geen optie. Het zal altijd leiden tot een compromis, of het wordt onbetaalbaar. Daarom besloot Space Encounters: de aandacht moet weg van het meubilair. Naar andere dingen. Dat betekent dat het meubilair zichzelf moet wegcijferen. Een geheel nieuw ontwerp was niet nodig, want alle onderdelen lagen al klaar, gecertificeerd en wel. De architecten hebben enkel de optelsom bepaald en pasten alleen het noodzakelijke toe. Zo kwamen zij uit op archetypische vormen, in de meest bescheiden kleur: zachtgrijs.”

 

“Dat is Boring Collection. Ingetogen meubilair, zonder opsmuk, zonder pretenties. De tagline: because it’s not about furniture. Want waarom zou het altijd over het meubilair moeten gaan? Nu is er eindelijk aandacht voor al het andere. Het interieur. Het uitzicht. Die andere stoel. De foto’s op het bureau. De mensen.”

“Zo eenvoudig als het ontwerp is, zo groot zijn de veranderingen die de collectie teweeg kan brengen. Zo zitten inrichters niet langer vast aan lange levertijden, want alle onderdelen van de collectie zijn altijd op voorraad: er is immers maar één kleur. Bovendien is het programma van eisen ineens geen issue meer, want de meubelen voldoen aan alle richtlijnen.”

 

“Noem het idealistisch, maar dit is de manier waarop de wereld beter wordt. Boring Collection geeft een podium aan al het andere. Mensen zullen zo hun werkplek als prettiger gaan ervaren. Niet als de plek waar de dag vooral zo snel mogelijk voorbij moet gaan, maar waar nieuwe dingen gebeuren, waar alles kan. In ieder geval tot vijf uur.”

Reageer op dit artikel