nieuws

Design van de week: Nightsight door Ben van Berkel/UNStudio

Geen categorie

Een nieuwe serie buitenverlichting van Zumtobel is erop gericht toegankelijkheid en veiligheid van openbare ruimtes te vergroten. Kenmerkend voor de serie is de wijze waarop de modulaire opbouw een grote diversiteit aan verlichtingsbehoeftes kan faciliteren. Het ontwerp gaat daarnaast lichtvervuiling tegen.

Design van de week: Nightsight door Ben van Berkel/UNStudio

Door goed te kijken naar specifieke behoeftes in de verlichting van publieke ruimtes, geeft Nightsight architecten en verlichtingsontwerpers de gelegenheid om taak-specifieke verlichting voor paden, pleinen, wegen en facades aan te leggen.

Stad terugveroverd op de nacht

Volgens de fabrikant zorgt het modulaire systeem ervoor dat de stad weer wordt terugveroverd op de nacht. Lichtvervuiling wordt tegengegaan door lichtweerspiegeling en lichtverstrooiing te reduceren. Daarnaast kan met de armaturen een zorgvuldig lichtplan worden uitgewerkt zodat overvloedig licht kan worden geëlimineerd.
De inspiratie voor Nightsight haald Ben van Berkel uit de diversiteit van de traditionele theaterlamp; een systeem dat het mogelijk maakt om een choreografie met licht te maken en als primair doel heeft activiteit, vermaak en sociale interactie te stimuleren.

Toolbox

De nightsight-serie is opgevat als toolbox; de armaturen kunnen worden uitgerust met verschillende soorten verlichtingssferen, van dynamisch tot sfeervol, met verschillende intensiteiten en spotverlichting. In combinatie met een sensor kunnen de armaturen actief reageren op atmosferische omstandigheden en bewegingen.

 

Reageer op dit artikel