nieuws

Vluchtelingentent met zonnepanelen

Geen categorie

Een studente van de TU Twente heeft voor haar masteropleiding een opblaasbare tent ontwikkeld met zonnepanelen. De tent is geschikt voor zestien personen en heeft geen metalen onderdelen. Doordat de tent niet op een netwerk hoeft te worden aangesloten, kan deze op afgelegen gebieden worden aangesloten en kunnen kampen eenvoudiger worden opgezet. De tent kan binnen tien minuten worden aangesloten en levert 24 uur per dag stroom.

Toen Eleni Findeisen begon aan haar masteropdracht, was de vluchtelingenstroom nog niet zo groot. Samen met conceptbureau O&H Concepts ontwikkelde ze de tent, waarbij zij zich specifiek richtte op de zonnepanelen. De tent maakt onderdeel uit van een project voor mobiele ziekenhuizen in crisisgebieden.

Tijdens het project stond ze voor een paar uitdagingen, vertelt ze aan BNR. “De zonnepanelen zijn mooi en lichtgewicht, maar ook kwetsbaar. De tent moest dus zodanig worden ontwikkeld dat de zonnecellen niet beschadigen tijdens het opzetten van de tent en het gebruik.”

“Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”

De tent is in principe overal te gebruiken, alhoewel het rendement per locatie verschilt. Op dit moment is Findeisen bezig om de tent door te ontwikkelen om het geschikt te maken voor de markt. Ook wil ze de tent isoleren zodat deze ook in koude gebieden te gebruiken is.

Reageer op dit artikel