nieuws

NMM Soesterberg met details, plattegronden en fotoserie

Geen categorie

Soms komt er een gebouw voorbij dat je als tijdschrift niet alleen moet publiceren, maar dat extra aandacht verdient. Dat geldt voor het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, door Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. De immense opgave, de locatie, de architectonische uitwerking en de museale presentatie: al deze aspecten worden uitgebreid belicht in tekst, beeld en tekeningen. In een artikel van maar liefst 16 pagina’s komen alle aspecten van het gebouw aan bod.

NMM Soesterberg met details, plattegronden en fotoserie

Het NMM is het resultaat van een PPS-aanbesteding waarin op basis van een DBFMO-contract is gewerkt. Daarin is opgenomen dat de aannemer zich voor 25 jaar verbindt aan het onderhouden van het gebouw. Felix Claus en Dick van Wageningen maakten in samenwerking met Kossman.dejong en H+N+S een ruimtelijke vertaling van het programma van eisen. 

Boven en naast elkaar

Het meest spectaculaire onderdeel van het gebouw is het dak, dat 250×110 meter is en een aantal spectaculaire overstekken bezit. Het gebouw is hoog genoeg om vliegtuigen en legervoertuigen naast en boven elkaar tentoon te stellen. 

Foto’s, tekeningen en tekst

Over het gebouw valt veel te vertellen. Hoofdredacteur Harm Tilman schreef een inzichtelijke analyse van het gebouw. Om de architectuur in haar volle omvang te tonen, heeft de redactie alle ruimte genomen om tekeningen en doorsnedes goed tot hun recht te laten komen, en heeft ze gemeend de bijzondere dak- en gevelconstructie inzichtelijk te maken met een serie detailtekeningen. Ook is ruim baan gegeven aan de mooie fotoserie van Christian Richters.

 
Fotograaf Christian Richters

Het artikel over het NMM is te vinden in het februarinummer van de Architect. Bestel een los nummer.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel