nieuws

Jas transformeert in tent: voor vluchtelingen en festivalgangers

Geen categorie

Studenten van de Royal College of Art in Londen hebben een jas ontworpen die kan worden getransformeerd tot een tent waar een volwassene en een kind in kunnen verblijven. De draagbare tent is gemaakt van Tyvek met een isolatielaag van Mylar: een slijtvast materiaal dat vaak gebruikt wordt voor outdoor-kleren.

Jas transformeert in tent: voor vluchtelingen en festivalgangers

Het object slaat twee vliegen in één klap voor vluchtelingen die op dit moment de reis naar en door Europa maken. “Overal is een tekort aan waterdichte schuilplaatsen en warme, regenafstotende kleding”, zegt Ruben van den Bossche, een van de studenten aan de Londense kunstacademie. Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van de VN, die aanvult dat veel mensen die de door oorlogen geteisterde gebieden ontvluchten vaak niet meer met zich meedragen van de kleren die ze aanhebben, terwijl de reis die ze ondernemen lang is onder erbarmelijke omstandigheden.

De studenten zijn bezig een crowdfundingcampagne op te zetten om de jas in productie te brengen. Er ligt een marketingplan waarbij de jas ook geschikt gemaakt wordt voor festivalgangers, waarschijnlijk met de optie dat er bij elk exemplaar een tweede jas wordt gedoneerd aan een vluchteling.

“Ik weet dat het een naïef en soft idee lijkt,” zegt hoofddocent Harriet Harriss van de RCA. “Maar het komt voort uit een diepe wens om de mensen te helpen die vanuit Syrië komen. Als ontwerpers doen we wat we kunnen.”

Reageer op dit artikel