nieuws

Bijzondere architectuurboeken in Museum Het Valkhof

Geen categorie

Vanaf 23 januari 2016 is in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ te zien. Dr. Jeroen Goudeau selecteerde de meest opmerkelijke architectuurboeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Ruim 90 van deze boeken staan centraal in de expositie. Van Vitruvius tot Koolhaas: de tentoonstelling geeft een overzicht van het denken en schrijven over architectuur vanaf de oudheid tot nu.

Bijzondere architectuurboeken in Museum Het Valkhof

De basis voor de tentoonstelling over architectuurboeken werd gelegd in 2012, toen dr. Jeroen Goudeau, universitair docent architectuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, een bijzondere collectie architectuurboeken van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen ontdekte. De collectie bestaat uit meer dan 550 titels over architectuur uit de 16de tot en met de 20ste eeuw. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 mei.

Fraaie illustraties

De geselecteerde boeken zijn prachtig geïllustreerd. Bijzonder zijn bijvoorbeeld verschillende drukken van ‘De Architectura’, het invloedrijke handboek van de Romeinse architect en ingenieur Vitruvius. Van het oorspronkelijke boek zijn geen afbeeldingen overgeleverd, dus die werden voor elke heruitgave opnieuw vervaardigd. Ook zijn er boeken met fraaie illustraties van geometrische tuinen, koepels en zuilen, molens, bruggen, bijbelse gebouwen en Rome in de 16de eeuw.

Boek en architectuur

Sinds de uitvinding van de drukpers in de 15de eeuw zijn boeken over vrijwel alle denkbare aspecten van de bouwkunst verschenen. Boeken en bouwen hebben elkaar steeds beïnvloed. Er werden boeken geschreven ten behoeve van de praktijk, maar gebouwde voorbeelden zetten ook aan tot publiceren. Zo ontstond een wisselwerking tussen bouwen op papier en bouwen in werkelijkheid.

Reageer op dit artikel