nieuws

Ben van Berkel ontwerpt paviljoen in gelimiteerde oplage

Geen categorie

Altijd al een Ben van Berkel willen hebben? Dat kan! Deze week lanceerde de Amerikaanse firma Revolution een paviljoen, ontworpen door de UN Studio-oprichter, dat zo in je achtertuin kan. Als die tenminste een beetje ruim is. De Ellipsicoon (samentrekking van ellips en cocoon) is een vloeiende sculptuur met zitgelegenheid, als “verstilde uitbreiding van de woning”. De paviljoens worden in gelimiteerde oplage gemaakt.

Ben van Berkel ontwerpt paviljoen in gelimiteerde oplage

Ben van Berkel is niet de eerste bekende architect die een paviljoen ontwierp voor het Amerikaanse bedrijf. Onder andere Zaha Hadid, Sou Fujimoto, Jurgen Mayer H. en Daniël Libeskind gingen hem reeds voor. Het ontwerp van Van Berkel lijkt echter wel het meest praktische ontwerp. Het combineert een techniek die veel wordt toegepast in tuinmeubilair – het weven van (recyclebaar) Polyethyleendraad – met de parametrische architectuur van UNStudio.

Tegelijk binnen en buiten

Het paviljoen herbergt een ellipsvormig zitgedeelte dat halfverzonken is. Van hieruit vloeien de vlakken in elkaar over tot een cocon met openingen. De doorlopende vlakken geven de sensatie dat bezoekers aan het paviljoen tegelijk binnen en buiten zijn; “fysiek verbonden met de omgeving en de natuur en tegelijkertijd omsloten door de zachte curves van de gewoven structuur.”

Ontsnappen van dagelijkse routine

Het paviljoen is een mooie aanvulling op het oeuvre van Van Berkel, die continu de grenzen oprekt van bestaande typologieën en functies. De Ellipsicoon biedt de moderne mens een plek om te ontsnappen van de dagelijkse routine en zich over te geven aan reflectie en verbeelding.

Reageer op dit artikel