nieuws

Levert Nederlandse architect straks meest efficiënte energiebron?

Geen categorie

Er wordt al gesproken over een systeem dat bijna werkt als een perpetuum mobile. Bijna, want een klein percentage gaat verloren aan warmte. Maar de rest van de kracht die er wordt ingestopt, wordt omgezet naar energie. De bedenker is JanJaap Ruijssenaars van Universe Architecture. Verschillende wetenschappers onderschrijven de potentie van zijn uitvinding, waar patent op is aangevraagd. Het verstevigt de reputatie van Ruijssenaars als onorthodoxe architect. Eerder ontwikkelde hij al een zwevend bed en een van de eerste 3D-geprinte woningen.

Levert Nederlandse architect straks meest efficiënte energiebron?

Het bericht dat door JanJaap Ruijssenaars de wereld in is gebracht, spreekt van een revolutie in de toepassing van piëzo-elektriciteit. Dit is een methode van energieopwekking door kristallen van bepaalde materialen samen te drukken of te buigen. Piëzo wordt veel toegepast: in microfoons, platenspelers, druktoetsen in elektronische apparatuur en aanstekers. De techniek is tot nu toe echter nog nooit ingezet voor serieuze energieopwekking. Ruijssenaars denkt echter dat met zijn uitvinding het opladen van huishoudelijke apparatuur en lampen mogelijk is.

Kantelen, letterlijk en figuurlijk

Samengevat komt de uitvinding van Ruijssenaars erop neer dat een staand langwerpig gewicht middels een kleine kracht uit balans wordt gebracht. Hierdoor ontstaat op een punt aan de basis een grote kracht die middels een piëzo-element kan worden omgezet in elektriciteit. Omdat het gewicht vervolgens uit eigen beweging weer terugkantelt en met een minieme input weer de andere kant op wankelt, is het energieverlies volgens de uitvinder zeer gering. Het persbericht spreekt van een effeciëntie van 80%, maar aan de telefoon suggereert Ruijssenaars dat dit een voorzichtige schatting is. Er ontsnapt tijdens het kantelproces een klein beetje warmte tijdens de vervorming van het piëzo-element, maar voor de rest zou alles kunnen worden omgezet naar energie.

Watenschappers bevestigen uitvinding

Daarmee lijkt Ruijssenaars zich te wagen aan het ontwerpen van een Perpetuum Mobile. Deze opmerking wordt door de architect-uitvinder echter resoluut afgewezen. Er is immers een kracht nodig om de beweging op gang te helpen, en 100% efficiëntie is onmogelijk. “Maar we komen hopelijk wel dicht in de buurt”, zegt Ruijssenaars.
In het persbericht worden diverse wetenschappers uit binnen- en buitenland aangevoerd die expert zijn op het gebied van Piëzo-elektriciteit. “Iedereen was verbaasd over mijn plan, omdat het een volledig nieuwe benaderingswijze is op hun vakgebied. Maar ze bevestigen dat mijn idee klopt.”
Ter onderbouwing van deze opmerking stuurt Ruijssenaars een e-mail waarin wetenschapper Theo de Vries van het internationale ingenieursbureau VIRO de potentie van de uitvinding onderschrijft.

Patentaanvraag

Het patent op de uitvinding is aangevraagd. De volgende stap is het bouwen van een testopstelling waarmee het principe kan worden getoetst. Dit moet de komende maanden gebeuren. Ruijssenaars hoopt in februari de eerste resultaten en beelden naar buiten te kunnen brengen. Op dit moment is er slechts een foto van Ruijssenaars beschikbaar met een potlood in zijn hand. Aan de telefoon twijfelt hij even of hij een schema of schets zal opsturen ter illustratie, een kwartier later gevolgd door een e-mail waarin hij vraagt om begrip, maar vanwege de patentaanvraag en gebrek aan mooi beeldmateriaal wil hij daar liever mee wachten.

Hoe werkt het hoofd van een architect?

Rest de vraag wat hem als architect drijft om telkens de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. “Tja,” zegt Ruijssenaars, “hoe werkt mijn hoofd? Na het Floating Bed, Tetris House en het 3D-geprinte Landscape House, merk ik dat ik altijd vragen stel over de dingen die er zijn en hoe ze anders kunnen. Drie jaar geleden vroeg ik me af waarom je zwaartekracht niet goed kunt omzetten in energie. Ik weigerde me neer te leggen bij de feiten, ergens voelde ik dat er meer mogelijk was. Ik ben blij dat ik een stap dichter bij een oplossing ben.”

Reageer op dit artikel