nieuws

Design van de week: Shades of Plates voor Rijksmuseum door Frederik Roijé

Geen categorie

Het vernieuwde Rijksmuseum vraagt met enige regelmaat aan ontwerpers om producten te ontwerpen die zijn geïnspireerd op haar collectie. De laatste loot aan deze tak zijn de Shades of Plates door Frederik Roijé. Hij koos voor de afbeeldingen die op serviezen uit de porseleincollectie te zien zijn. De fragiele versieringen werden vertaald naar robuuste houten borden.

Design van de week: Shades of Plates voor Rijksmuseum door Frederik Roijé

De houten borden die Frederik Roijé ontwierp zijn moderne versies van een broodplank. Het verwijst ergens naar de afkomst van de porseleinen borden waar Roije de gepointilleerde afbeeldingen op de Shades of Plates op baseerde. Denk maar aan de schilderijen van Breughel, waar grote broden worden geserveerd op houten planken.

Door in het hout de afbeeldingen te vertalen in uitgefreesde gaatjes, ontstaat een hedendaagse vertaling van de taferelen die op het servies uit de Gouden eeuw te zien zijn.

De combinatie van het uitgeboorde patroon met de dikke houten borden geeft een interessant spanningsveld. De gaatjes geven iets breekbaars aan de verder zo robuuste plakken hout.

Reageer op dit artikel