nieuws

Design van de week: natuurlijke kleurstof uit zeewier

Geen categorie

Nienke Hoogvliet en Xandra van der Eijk omschrijven zichzelf als idealisten. Een paar jaar geleden gingen ze in hun project SEA ME aan de slag met zeewier als basis voor een vloerkleed. Duurzamer kan het niet worden. Tijdens de afgelopen editie van Dutch Design Week Eindhoven presenteerden ze hun nieuwste onderzoek RE SEA ME. Het resultaat: een breed palet aan kleurstoffen, gemaakt van zeewier.

Design van de week: natuurlijke kleurstof uit zeewier

Om grondstoffen te verzamelen voor de kleurstoffen togen Van der Eijk en Hoogvliet naar de Oosterschelde, waar ze zoveel mogelijk verschillende soorten zeewier onderzochten. Ze vonden maar liefst twintig verschillende. Hieruit ontstond een kleurenpalet dat varieert van bruin tot groen, goud, paars tot roze.

De keuze voor zeewier als basis voor kleurstoffen komt niet uit de lucht vallen: De plant groeit snel, filtert vervuiling als nitraat en fosfaten uit het water, en onttrekt CO2 uit de lucht. Ideaal dus als basis voor een duurzame textielindustrie.

Tijdens de DDW 2015 toonde het duo ruim 250 kleurstalen. Daarnaast testten ze de kleurstoffen op verschillende materialen, zoals wol, zijde en natuurlijk het zeewierdraad dat ze ontwikkelden voor hun SEA ME-vloerkleed. Ze gebruikten daarbij zout water omdat (zoet)waterverspilling in de textielindustrie een belangrijk onderwerp is.

De komende tijd gaan de ontwerpers verder met het ontwikkelen van de kleurstoffen. Het doel is ze beschikbaar te maken op industriële schaal.

Reageer op dit artikel