nieuws

Best bekeken projecten 2015

Geen categorie

Dit architectuurjaar stonden enkele Nederlandse projecten wereldwijd in het nieuws. Het meest opmerkelijke daarvan stond in Rotterdam. De McDonalds die Mei Architects & Planners opleverde op de Coolsingel kon rekenen op lovende kritieken. Het werd in de pers ook wel “The Fanciest fastfood restaurant in the world” genoemd. Een zegetocht door architectuurland volgde, met een reeks aan internationale prijzen in haar kielzog. Op onze website is de McDonalds het best bekeken project van 2015. Hieronder nog 9 projecten die op de waardering van onze bezoekers konden rekenen. Opvallend veel woonhuizen en bescheiden uitbreidingen.

Best bekeken projecten 2015

1 McDonalds in Rotterdam door Mei Architects and Planners

De vestiging van McDonald’s op de Coolsingel werd ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners nam revanche en ontwierp een nieuw paviljoen met een uitstraling passend bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het paviljoen is wereldwijd gepubliceerd en wordt al de ‘The fanciest McDonald’s in the world’ genoemd.

 

Bekijk het project hier.

2 Transformatie en uitbreiding vakantiewoning door Tjeerd Bloothoofd

Tjeerd Bloothoofd had nog weinig meer opgeleverd dan een klein tuinhuisje toen hij werd benaderd door een echtpaar die een uitbouw wilden aan hun vakantiehuisje. De ambities waren bescheiden, maar verschoven gaandeweg, aangestoken door het enthousiasme van de architect. Het resultaat: een opbouw die past bij de bestaande architectuur en die tegelijkertijd volledig eigentijds is.

 

Bekijk het project hier.

3 Brouwhuis in Oisterwijk door Bedaux de Brouwer

De heer en mevrouw Van Esch verworven vorig jaar een bijzonder bouwkavel van Stichting Natuurmonumenten. In natuurgebied de Oisterwijkse Vennen, op de plek van een voormalig boswachtershuis, mochten zij hun droomhuis realiseren. Dankzij de inspanningen van Bedaux de Brouwer architecten, InaMatt en MTD, woont het stel nu in een prachtig boshuis met uitzicht op de vennen.

 

Bekijk het project hier.

4 Villa Schoorl door Studio Prototype

Schoorl ligt aan de voet van een van de mooiste duingebieden van het land, een landschap van rust, uitzicht en natuur. Te midden van dit prachtige duinlandschap verrees een donker silhouet, een moderne interpretatie van een woonboerderij. Het ruimtelijk concept van de villa bestaat uit een schakering van volumes, gebaseerd op het traditionele silhouet van een schuur.

 

Bekijk het project hier.

5 Ontmoetingscentrum in Moorsel door De Kort Noten van Schaik

In het hart van het dorpje Moorsel in Oost-Vlaanderen, België is een ontmoetingscentrum gerealiseerd door het Nederlands-Belgische architectenteam De Kort Van Schaik Van Noten. De in onbruik geraakte 18e-eeuwse pastorij is getransformeerd tot publieksruimte, bestaande uit twee gebouwen en een park.

 

Bekijk het project hier.

6 Tuinhuis door ZECC en Roel van Norel

Het Tuinhuis, de recreatiewoning in het buitengebied van Utrecht, is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen Zecc en interieurarchitect Roel van Norel. Het basisconcept is gedaan door Zecc, waarna Roel van Norel het plan in detail heeft uitgewerkt en bovendien grotendeels zelf heeft gebouwd.

 

Bekijk het project hier.

7 inspiratiecentrum Grevelingen door Paul de Ruiter Architects

Wie langs de Zeeuwse kust rijdt, kan dit bouwwerk ter hoogte van het Grevelingenmeer niet missen. In een compositie van drie rechthoekige volumes ontwierp Paul de Ruiter een inspiratiecentrum waarin de getijdenwerking van de Brouwersdam wordt uitgelegd. Een expocentrum en lesruimtes maken van het infocentrum meer dan een dagje uit.

Bekijk het project hier.

8 Tuinstudio in Bussum door Serge Schoenmaker

Een opbergschuur, een logeerkamer, een fietsenstalling: Je wilt het allemaal maar hebt maar een paar vierkante meter tot je beschikking. Dat dat geen probleem hoeft te zijn, bewijst het meesterlijke tuinhuis, ontworpen door Serge Schoemaker. Wie wil er ooit nog een prefab schuur van de bouwmarkt in zijn tuin na het zien hoe je berging, fietsenstalling en werkruimte combineert in een prachtige verpakking met volop licht?

 

Bekijk het project hier.

9 Vlotwateringbrug, Monster door NEXT architects

De winnaar van de ARC Detail Award kon online rekenen op aandacht. De sculpturaal gevormde Vlotwateringbrug slingert tussen twee bestaande percelen en markeert de entree van de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. Het brugontwerp heeft als doel om een ideale habitat te vormen voor diverse vleermuissoorten. Drie brugonderdelen bieden hen ruimte: het brughoofd, de onderzijde van het brugdek en de metselwerk balustrade. Deze zijn in samenwerking met vleermuisspecialist Herman Limpens uitgewerkt en zo gedetailleerd dat ze de architectuur nergens verstoren. De jury waardeert de manier waarop NEXT architects hier veel samenbrengt in een pretentieloos geheel.

Bekijk het project hier.

10 Woontoren in Harumi, Tokio door Richard Meier Partners

Op de valreep nog een internationaal project in de top10: Richard Meier Partners met zijn woontoren in het ‘Harumi Residential’-project in Harumi Chuo-ku City, Tokio, Japan. De tweede toren staat gepland voor 2016. Beiden zijn ruim op tijd klaar voor de Spelen in 2020 en liggen pal naast het Olympisch Dorp in de stad.

Bekijk het project hier.

Reageer op dit artikel