nieuws

Primeur: circulaire kanaalplaten in Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Geen categorie

Bij de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam, ontworpen door Cepezed en ontwikkeld door Cepezed Projects, zijn de afgelopen weken circulaire remontabele kanaalplaten gemonteerd. Deze kunnen theoretisch oneindig worden hergebruikt. Naast de milieuwinst heeft deze techniek een flinke impact op de bouwkosten. Die kunnen aanzienlijk omlaag. De kosten voor aanschaf en sloop van de betonnen kanaalplaten kunnen immers achterwege blijven.

Primeur: circulaire kanaalplaten in Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Door Sander Woertman

Kanaalplaten zijn een populair bouwmateriaal vanwege de relatief lage kosten en de goede prestaties op het gebied van brandwerendheid, draagvermogen, overspanning en geluidwerendheid. Normaliter worden kanaalplaten vast gestort aan de draagconstructie, een deklaag zorgt vervolgens voor koppeling van de kanaalplaten onderling. Hierdoor onstaat horizontale stijfheid. “Dit maakt het onmogelijk om de elementen te hergebruiken zonder ze te moeten ‘downcyclen’”, zegt Menno Rubbens van Cepezed Projects.

Na zes jaar afbreken en opnieuw opbouwen

Cepezed Projects is al enige tijd bezig om vanuit haar CENTRA.AL concept gebouwen te ontwerpen als architectonisch hoogwaardige producten. In de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam komen een hoop principes samen die in CENTRA.AL zijn uitgewerkt. De rechtbank zal ongeveer zes jaar in gebruik zijn in Amsterdam. Het is de bedoeling dat het gebouw daarna op een andere locatie weer wordt opgebouwd.


Fotograaf Leon van Woerkom

Losse computervloer

De kanaalplaten die worden toegepast in de Tijdelijke Rechtbank zijn eenvoudige standaard vloerplaten waar wat kleine modificaties aan zijn gedaan. Aan de telefoon legt Rubbens uit hoe het werkt. “Elke kanaalplaat is voorzien van vier stalen staven met schroefbussen aan het uiteinde. Twee lopen horizontaal en worden gekoppeld aan een stalen balk die alle kopse kanten van de kanaalplaten met elkaar verbindt, de andere twee zijn naar beneden gebogen en worden gekoppeld aan de staalconstructie die de horizontale stijfheid garandeert. Hierdoor kan in plaats van een gestorte dekvloer een losse computervloer worden toegepast die op zijn beurt ook weer demontabel is.”

Meer weten?

Op 30 november 2015 is het circulaire project van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam onderdeel van het programma ‘Circulaire Stad – Bouwen met kringlopen’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Reageer op dit artikel