nieuws

“Gebouwen kunnen 4 x goedkoper”

Geen categorie

“Het industrieel produceren van complete huizen en complete renovatieoplossingen is dichterbij dan je denkt. Nieuwe procestechnologie, sociale innovatie en een crisis zorgen daarvoor.” Jan Willem van de Groep is zeker van zijn zaak. Tijdens zijn betrokkenheid bij de Energiesprong en Platform 31 zag hij wat de betrokkenheid van bouwpartijen bij een belangrijke vernieuwingsopgave opleverde.

“Gebouwen kunnen 4 x goedkoper”

 Jan WIllem van de Groep ziet de ontwerper als de spil tussen techniek, klant, schoonheid en productie. “De maatschappij verwacht op korte termijn gebouwen die geen energie meer gebruiken en aanzienlijk beter presteren op comfort en gezondheid”, stelt hij. De enige manier om dat te bereiken is door het ontwerpvak in overeenstemming te brengen met de mogelijkheden die Industrieel produceren biedt. “Dit is nodig om als bouwsector duurzaam stappen te kunnen maken. Alleen zo blijf je geloofwaardig in de ontwikkeling van een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit.”

Gebouwen als fraaie postkoetsen

Van de groep: “Ik vergelijk de huidige bouwpraktijk graag met de automotive ‘industrie’ uit het begin van de twintigste eeuw. Er waren toen zo’n 4000 smederijen die postkoetsen ombouwden naar auto’s. Design speelde daarin geen grote rol, ondanks het feit dat in die tijd fraaie postkoetsen zijn gebouwd. Design werd pas belangrijk toen concurrentie ontstond en steeds beter werd gekeken naar de behoefte van de klanten. Design werd het onderscheidend vermogen van een product, het wezen van een merk waar je je als klant mee kon vereenzelvigen.”

 

Industrieel produceren noodzakelijk

“Betere spullen tegen lagere prijzen met gegarandeerde prestaties zouden het mantra van de markt moeten uitmaken. En dat kan. Als we het voor elkaar hadden gekregen om het spoor van de industrie te volgen, dan was de kostprijs van nieuwe huizen in 20 jaar tijd niet met 45% gestegen maar met 50% gedaald. Dat had gemakkelijk gekund als we een gebouw waren gaan opvatten als een systeem en niet als een opeenstapeling van losse bouwproducten.”

Er valt dus een flinke inhaalslag te maken. Van de Groep heeft daarom genoeg vragen aan architecten en de bouwindustrie die hij op 19 november tijdens ARC Lab wil afvuren. “Er zijn zoveel ontwerpvraagstukken die op ons afkomen als op assemblagelijnen geproduceerd gaat worden. Waarom zouden we bijvoorbeeld nog raamopeningen met kozijnen nodig hebben als onder geconditioneerde omstandigheden wordt geproduceerd? Hoe vervangen we gevelafwerkingen met materialen die printbaar of afrolbaar zijn, zonder af te doen aan de hoogwaardige esthetische uitstraling van de oplossingen die we nu kennen?”

Architect als OEM

Van de Groep kan zonder probleem nog een dozijn vragen uit zijn mouw schudden, maar waar hij vooral mee zit is de rol van de ontwerper zodra industrieel produceren opkomt in de bouw. Want hier is de bouw nu nog totaal niet op voorbereid. “We maken te dure oplossingen met slechte, niet te garanderen prestaties. De bouwindustrie is daarom gebaat bij een nieuw soort onderneming: de Original Equipment Manufacturer (OEM). De OEM is de partij die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van goede, gewilde en perfecte eindproducten. In de auto-industrie is dit al gebruikelijk.”

Invloed op de hele keten

De OEM is niet per definitie de partij die van haar product een complete klantpropositie maakt, de assemblage on-site verricht of het verkoopkanaal vormt. Dat zijn juist de rollen die worden ingevuld door lokaal verankerde partijen. De OEM neemt de lead bij de ontwikkeling van nieuwe concepten en vertaalt die naar concrete eindproducten. De OEM heeft invloed op de hele keten, vanaf de basisindustrie tot deelproducten, componenten en halffabricaten. De OEM kijkt niet in de catalogus van fabrikanten, maar zoekt proactief naar nieuwe producten en productietechnologieën die passen bij de innovatieve producten van morgen en overmorgen.

De toeleverende industrie is namelijk veel versnipperder dan gedacht. Zelfs grote conglomeraten als BASF, Saint Gobain of Centrotec lukt het nu pas om aanjagers te worden van vernieuwing en om cross-overs te vinden vanuit andere industrieën waarbinnen ze opereren. Samen met zusterbedrijven denken ze na over de ontwikkeling van nieuwe geassembleerde componenten, zoals bijvoorbeeld een complete integrale energiemodule of kant-en-klare gevelcomponenten.

Architecten moeten meebewegen

Wie de OEM’s van de toekomst worden? Van de Groep weet het niet. De aannemers die voorzichtig de beweging maken, zouden snel ingehaald kunnen worden door een samenklonterende toeleverende industrie, wellicht onder leiding van een architect die dit hele verhaal snapt.

Discussieer mee tijdens ARC Lab

Tijdens ARC Lab op 19 november in het Kunstmin in Dordrecht gaat Van der Groep verder in op zijn visie voor de bouwsector. Op die dag gaan vernieuwers in de bouw in op nieuwe verdienmodellen voor architecten en de bouw, en ontmoeten partijen elkaar rond vernieuwingsopgaves in de bouw.

Wil je hier ook bij aanwezig zijn? Meld je aan via de ARC Lab website. Meer informatie over het inhoudelijke dagprogramma vind je hier. Als je wilt weten waarom je naar ARC Lab zou moeten komen, moet je dit artikel lezen. Je bent van harte uitgenodigd!

Reageer op dit artikel