nieuws

Wat maakt een architect succesvol?

Geen categorie

Elke architect heeft zijn eigen visie en methodiek, maar welke specifieke aspecten en eigenschappen zorgen ervoor dat een architect eruit springt? Vijf internationale succesvolle architecten presenteerden op 24 september hun visie op architectuur tijdens de lezingreeks ‘From architect to architect’ op de Bouwkunde faculteit in Delft. De architecten: Jan Pesman (cepezed), Fermín Vázquez (b720 arquitectos), Ernst Ulrich Tillmanns (4a architekten) Dick van Wageningen (Felix Claus Dick van Wageningen architecten) en Jeroen Zuidgeest (MVRDV) vertelden over hun projecten en visie op succesvolle architectuur.

Wat maakt een architect succesvol?
architectenbureau Cepezed b.v. Delft. project: CHDR, Leiden, NL

Door Gianna Bottema

Architectuur gaat over methodiek, aldus Fermín Vázquez (b720 arquitectos). Binnen zijn bureau komt elk project komt voort uit een zoektocht naar een specifieke oplossing die niet berust is op een stijl of vormtaal. De opdrachtgever en de maatschappelijke context staan centraal in de architectuur van b720 arquitectos. In tijden van de bouwcrisis is eenvoud de enige uitweg voor publieke architectuur.

Eenvoud in vorm, programma of functionaliteit

Het Spaanse paviljoen tijdens de Expo Milaan 2015 is een statement tegen vormwil en weerspiegelt deze eenvoud in programma en vorm. Het paviljoen is een efficiënte machine die de bezoekers door de expositie leidt. Vaak wordt de afwerking in materialiteit en detail onderschat als het gaat om eenvoud. Terwijl juist deze een belangrijke rol spelen voor het succesvol realiseren van een esthetische eenvoud.


Het Spaanse paviljoen door b720 arquitectos.

De ontwerpen van cepezed hebben een hoge mate van eenvoud in functionaliteit. Jan Pesman (cepezed) ligt toe dat voor de totstandkoming van succesvolle architectuur de focus moet liggen op het gebruik van hoogwaardige materialen. Zijn ontwerpen hebben een blijvend én demontabel karakter. Dit resulteert in geprefabriceerde gebouwen waarin de technische voorzieningen slim zijn weggewerkt en een hoge mate van flexibiliteit tot stand komt.

Vermijd voldoening, zoek kansen

Volgens Fermín Vázquez (b720 arquitectos) zijn veel architecten op zoek naar voldoening. Vázquez legt uit dat iedere architect een grote verantwoordelijkheid heeft. Hoe kunnen we de wereld beïnvloeden en iets betekenen? De onmogelijkheid van het beantwoorden van dit gevoel resulteert in frustraties. Zijn antwoord hierop is het zoeken naar en creëren van kansen. Een bouwproject zorgt voor nieuwe mogelijkheden binnen een wijk. Gentrificatie is vaak onvermijdelijk. Architectuur gaat niet over het geforceerd vasthouden van een behaalde identiteit of het behouden van een bevolkingsgroep. Men moet op zoek naar nieuwe mogelijkheden die kansen bieden voor de bestaande situatie en tegelijkertijd een antwoord geven op de vraag van de opdrachtgever.

Vertalen van een sterk idee

Ernst Ulrich Tillmanns (4a) beschrijft succes in twee stappen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je een sterk idee hebt en de juiste tekeningen maakt om dat te ondersteunen. Ten tweede is het essentieel dat je je idee op de juiste manier verkoopt aan de opdrachtgever. Wees slim en presenteer je verhaal vol overtuiging. Ook Jeroen Zuidgeest (MVRDV) beschrijft het belang van de relatie met de opdrachtgever. Ondanks dat architectuur een proces is van verandering, is het belangrijk bij je concept te blijven en het te verdedigen.

Specialisatie

Hoe presenteer je jezelf? Architectuur gaat grotendeels over branding en het beantwoorden van verwachtingen. Het binnenhalen van een ontwerpopdracht heeft te maken met verwachtingen van de opdrachtgever. Volgens Ernst Ulrich Tillmanns (4a) wordt zijn bureau vaak gevraagd voor scholen of zwembaden omdat ze hier veel ervaring in hebben. Maar in hoeverre is er ontwerpvrijheid voor de architect? Door slim met het programma (functioneel clusteren), budget (bezuinigen) en opdrachtgever (improviseren en overtuigingskracht) om te gaan, ontstaat er een bepaalde overmaat die ruimte biedt voor de architect. “Jij bent de specialist”, zegt Tillmanns, “maak gebruik van je kennis en denk strategisch”.

Streef naar maakbaarheid

Dick van Wageningen beschrijft het belang van de maakbaarheid van architectuur. Wat is de kern van de opdracht en hoe vertaal je dat naar gebouwde vorm? De afwerking van het gebouw en de integratie van klimaat- en lichtvoorzieningen zijn van groot belang voor de realisatie van een succesvol project. Volgens van Wageningen is affiniteit met het project is essentieel, doe alleen projecten waar je in gelooft en zorg dat je leert van wat je maakt. Dit is eenvoudig gezegd vanuit de positie van een succesvol bureau. In tijden van bouw schaarste is kieskeurigheid een luxe, desalniettemin zit in elk project een leermoment. Probeer van zo min mogelijk zoveel mogelijk te maken.

Omarm complexiteit

Architectuur gaat niet alleen over vormtaal, meent Ernst Ulrich Tillmanns. Het is een samenkomst van verschillende aspecten. Zo benoemd hij: kleur, atmosfeer, ontwerp, locatie, functie, licht, ruimte en materiaal. Deze aspecten beschrijven de complexiteit van elk project. Jeroen Zuidgeest voegt het belang van het stedenbouwkundige vraagstuk toe. Architectuur gaat over het integreren van verschillende schaalniveaus. Wissel in- en uitzoomen met elkaar af als je aan een project werkt. Ontwerpen resulteert niet alleen in een gedachte over een bepaald gebouw. Het is een multidisciplinair proces en weergeeft de complexiteit van de stad.

Wees rebels en tegendraads

Een goede architect heeft een hoge mate van kritisch vermogen. Bevragen, onderzoeken en in twijfel trekken zijn eigenschappen die goed van paskomen. Jan Pesman (cepezed) geeft aan dat het belangrijk is om tegendraads te zijn. Wees vernieuwend en ga op zoek naar wat jij belangrijk acht. Uiteindelijk ontwikkel je een eigen handschrift en methode waarin ook jij succesvol kan zijn.

Reageer op dit artikel