nieuws

Design van de Week: Elements of Time door Nynke Koster

Geen categorie

Twee jaar geleden presenteerde Nynke Koster haar rubber negatieven van bouwdelen op de Salone in Milaan als onderdeel van de afstudeertentoonstelling van het KABK. Dit jaar borduurt ze voort op dit project met een serie zitelementen. Volgens de ontwerpster zijn de eerste vijf objecten het begin van een tijdlijn, een subjectieve selectie van verschillende stijlen.

Design van de Week: Elements of Time door Nynke Koster

De vormen voor de zitelementen vindt Nynke Koster in haar omgeving. Delen van pilaren of pilasters en hun aangrenzende muren, vloeren of plafonds worden getransformeerd in een mal. Dit doet ze door de bouwdelen in te smeren met vloeibaar rubber en na een droogperiode af te pellen.

Contrast

De objecten die hieruit voortkomen, bevatten de negatieve vormen van de gebouwdelen. Dit geeft een vervreemdend effect aan elk object. De herinnering aan de plek waar het afgietsel van afkomstig is, maakt immers onlosmakelijk onderdeel uit van het object. Het contrast tussen het zachte rubber en de harde bouwdelen draagt bij aan dit effect.

Zitten op koloniaal verleden

Koster wil de collectie de komende jaren uitbreiden, zodat een driedimensionale tijdslijn ontstaan van verschillende stijlperiodes. Binnenkort vertrekt ze naar New York om zitelementen te maken die gebaseerd zijn op overblijfselen van het Nederlandse koloniale verleden.

 

Reageer op dit artikel