nieuws

Design van de week: CoatRack door Alexander Pelikan

Geen categorie

Als ontwerper is het tegenwoordig niet genoeg om iets moois te maken. Zelfs functionaliteit is niet meer het ultieme doel. Je ontwerp inpassen in lokale cycli van gebruik en productie is het ultieme meesterschap. De CoatRack van Alexander Peilkan is daarvan een goed voorbeeld: Het beeld vestigt de aandacht, het achterliggende verhaal over oorsprong en upcycling toont dat deze moderne meester van de houtverbinding ook vat heeft op de productietechnische context waarbinnen hij ontwerpt.

Design van de week: CoatRack door Alexander Pelikan

Traditionele houtverbindingen vormen een terugkerend thema in het werk van Alexander Pelikan van Pelidesign. Zijn nieuwste ontwerp CoatRack is daar bij uitstek een voorbeeld van. Met eenvoudige wigverbindingen worden houten delen die normaliter opgestookt samengevoegd tot een elegante staande kapstok. De zijkanten van het hout zijn onbehandeld. De bast van de boom werkt als ornament voor het object. Zo drukt het beeld ook de oorsprong uit van het gebruikte materiaal.

Maar er is meer. Ook het schaafsel dat overblijft na verwerking is onderdeel van en upcycling-proces: al het afvalhout wordt door het bedrijf FungiFuturi gebruikt voor het kweken van Shiitake en oesterzwammen. En zo is de cirkel rond.

Het ontwerp CoatRack zal voor het eerst worden getoond op Connecting the Dots tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Reageer op dit artikel