nieuws

Jong bureau wint Guggenheim-prijsvraag van 1700 collega’s

Geen categorie

Nadat een eerste selectieronde alle grote architecten van naam uit de prijsvraag had geëlimineerd, won het jonge en onbekende Franse architectenbureau Moreau Kusunoki Architectes de prestigieuze Guggenheim Helsinki Design Competition. Ze liet daarmee ruim 1700 mededingers achter zich. De beoordeling van de inzendingen gebeurde in de eerste ronde anoniem.

Jong bureau wint Guggenheim-prijsvraag van 1700 collega’s

Het winnende ontwerp van Mureau Kusunoki Architectes bestaat uit een serie paviljoens met gekromde daken, bekroond met een landmark-toren. De losse paviljoens vereenvoudigen de integratie tussen het interieur en de activiteiten en kunst buiten.

 

De gevel is in de plannen vervaardigd van gebrand hout volgens de Shou Sugi Ban-methode. Volgens de ontwerpers is het een verwijzing naar de manier waarop een bos regenereert na een brand.

 

Volgens de jury van de Guggenheim Helsinki Design Competition is het ontwerp flexibel genoeg om toekomstige stedelijke, technologische en programmatische veranderingen op te vangen. Enige kritische kanttekeningen over de circulatie worden genuanceerd door de opmerking dat verder uitwerking deze problemen ongetwijfeld zal oplossen.

 

 

Reageer op dit artikel