nieuws

Bouwen in China, maar dan anders

Geen categorie

Het Leeuwardense bureau AchterboschZantman architecten begon twee jaar geleden, na een hoop voorbereidende ontmoetingen over en weer, aan een prachtige opgave in Liyang. Onlangs werd het eco-resort opgeleverd, een voorbeeld van hoe bouwen in China ook kan: niet groter en sneller, maar bedachtzaam en met oog voor de natuur en de lokale bevolking. Bart Zantman vertelt over zijn ervaringen.

Bouwen in China, maar dan anders

Door Sander Woertman

Zaken doen in China vergt een hoop voorbereiding. Inzicht in etiquette en cultuurverschillen is heel belangrijk. In 2012 werd AchterboschZantman uitgenodigd om onderdeel uit te maken van een handelsdelegatie die vanuit Leeuwarden een bezoek zou gaan brengen aan zusterstad Liyang. Ter voorbereiding kwam iemand uit Liyang bij het bureau langs om uitleg te geven over de lokale gewoonten en de do’s en dont’s. Een rondslingerend prijsvraagontwerp voor een duurzaamheidseiland trok de aandacht van het bezoek. Hierop voortbordurend ontwierpen Hans Achterbosch en Bart Zantman een Lotuswoning, die ze in Liyang aan een geïnteresseerde projectontwikkelaar presenteerden.

 

Meneer Zhong

De projectontwikkelaar in kwestie was meneer Zhong. Hij had zijn geld ruimschoots verdiend met de gebruikelijke bouwprojecten die in China overal te vinden zijn: grote hoge appartementencomplexen en andere megaprojecten die de verstedelijking van het land voortstuwen. Hij vond het tijd om het anders aan te pakken en was teruggekeerd naar zijn roots om projecten te ontwikkelen die meerwaarde opleveren voor de lokale bevolking en passen in de groene omgeving. De (zelfvoorzienende) Lotuswoning viel zodanig in de smaak dat de deal voor het ontwerpen van een eco-resort snel was gemaakt.

Wat opvalt aan het eco-resort is de wijze waarop het complex opgaat in de groene omgeving. Zantman vertelt dat voor de aanleg nauwelijks bomen zijn gekapt, en er is meer bamboe aangeplant dan verloren is gegaan. De woningen die onderdeel uitmaken van het resort, zijn opgevat als ‘treetop houses’. Elke plek is strategisch uitgekozen tussen de bomen, vervolgens is een gat geboord in het onderliggende rotsgesteente waar een stalen paalconstructie in is geplaatst. De woningen maken zo onderdeel uit van het bladerdak. Ook de houten paden naar de woningen zweven boven de grond en meanderen om de bestaande bomen heen.

 

Slagen in China

Wie de verhalen kent van architecten die in China werken, weet hoe moeilijk het is om de gewenste kwaliteit te realiseren. Terugblikkend kan Zantman een aantal factoren opnoemen die ervoor zorgden dat zij daar wel in geslaagd zijn. Allereerst: veel aanwezig zijn op de bouwplaats. Elke maand bevonden de architecten Hans Achterbosch en Liang Wei zich een week op de bouw. Zantman ging eens in de zoveel tijd mee. “Je staat er verbaasd van wat er mis kan gaan.” Vertelt Zantman. “Op een gegeven moment stonden we in het clubhouse van het resort, op de plek waar volgens onze tekeningen een vide moest zijn. Die hadden ze in de vaart van het bouwen overdekt en dichtgetimmerd. Dat was een bizarre ervaring.”

Demohuis

Een tweede belangrijke factor voor het slagen van het project was de beslissing om eerst een demohuis te bouwen. “Toen we begonnen met het project, kwamen we erachter dat de abominabele manier van afwerken in China vroeg om een andere aanpak. We moesten een manier vinden om vat te krijgen op het bouwproces. We besloten toen een demohuis te bouwen waar we van konden leren. Dat bleek een goede zet, want er gingen inderdaad dingen fout tijdens de bouw, die we tijdens de werkzaamheden aan het daadwerkelijke complex en de woningen konden ondervangen. Hierdoor zijn de woningen die we nu hebben opgeleverd tien keer beter dan het demohuis.”

 

Tijdens het hele proces was de aanwezigheid van architecte Liang Wei van onschatbare waarde. Zantman: “Ik ken Liang van mijn studie in Delft. Ze werkt sinds 2013 bij ons. Ze is bij elk bezoek aan China meegegaan. Ze kan goed overleggen met alle bouwpartijen en het architectenbureau waar we ter plaatse mee samenwerken. Het is niet te vergelijken met een tolk, die telkens elke zin moet vertalen.”

 

Nieuwe bouwopgave in China

Zantman meent dat het Eco-resort gezien kan worden als een voorbode van de nieuwe bouwopgave in China. “De opkomst van een middenklasse werkt binnenlands toerisme in de hand. Het geld moet immers liever binnen de landsgrenzen worden uitgegeven. Al die hardwerkende mensen ontvluchten in hun vrije tijd de stad op zoek naar de natuur. Het is mooi om te zien dat deze opgave in ons geval op een respectvolle manier is opgepakt, met veel gevoel voor de natuur en lokale bevolking. Het is een mooie tegenhanger voor al het bouwgeweld in de Chinese steden.”

Voorlopig is China nog niet af van AchterboschZantman Architecten. Het werk aan het Eco Resort heeft nieuwe opdrachten opgeleverd. Op een naburig plot moet binnenkort Healthy Valley verrijzen, met woningbouw, zorgvoorzieningen en een museum.

 

 

Reageer op dit artikel