nieuws

Hoe Henk Korteweg voor Webuildhomes ontwerpt

Geen categorie

Niet zo lang geleden passeerde een Facebook-bericht van Webuildhomes op de tijdlijn van de Architect. De online catalogus van woningen waar particulieren hun nieuwe droomhuis uit kunnen selecteren, ontworpen door architecten, had haar collectie uitgebreid met een aantal nieuwe woningen. Onder de ontwerpers die ervoor tekenden zat ook Henk Korteweg, zo konden we op Facebook lezen. Nieuwsgierig als we zijn, belden we de architect op. Want hoe krijg je je woning in de catalogus? En waar moet je ontwerp aan voldoen?

Hoe Henk Korteweg voor Webuildhomes ontwerpt

Het antwoord op de eerste vraag is simpel: Een collega-architect droeg hem voor. Vervolgens vond er een informatiebijeenkomst met meerdere architecten plaats, gevolgd door een bijeenkomst waarin Henk Korteweg zijn schetsontwerpen presenteerde. 

Wie de collectie van Webuildhomes bekijkt, ziet een breed palet aan woningtypes en uitstralingen. Als ontwerper wordt je vrijwel volledig vrij gelaten in je ontwerpen, aldus Korteweg. Er zijn wel stramienmaten waar je je aan moet houden, maar zelfs daar zijn de oprichters van het platform op zoek naar meer vrijheid. 

 

“Het is je eigen keuze of je een bestseller ontwerpt of iets bijzonders dat wellicht slechts een paar mensen zal aanspreken”, zegt Korteweg. “Het trappenhuis bijvoorbeeld, is een uitgesproken ontwerp. De patio en de stalen trap maken het ontwerp ook iets duurder, waardoor ik aanvankelijk twijfelde of het wel iets was voor de catalogus. Ik ben uiteindelijk door de oprichters van Webuildhomes overgehaald om hem toch in te dienen, vanwege de bijzondere uitstraling.”

De eerste drie ontwerpen van Korteweg staan er sinds een week op. Een aannemer bepaalde de prijs voor de woningen. De komende tijd zullen er nog drie woningen van zijn hand in de online catalogus worden opgenomen. “Het is erg leuk om te doen” zegt Korteweg. “Woningbouw is een elementaire opgave en Webuildhomes biedt een heel andere insteek voor het ontwerpproces.” Nu is het wachten op de eerste particulieren die vallen voor zijn ontwerpen.

 

 

 

Reageer op dit artikel