nieuws

1 April-grap: BEP straks met realisatieplicht

Geen categorie

In het kader van de beroepservaringsperiode (BEP) zal nu ook het realiseren van een eigen bouwwerk verplicht worden gesteld. Dat maakte het bureau architectenregister gisteren bekend. In het individueel traject dat kandidaat-architecten tegenwoordig moeten doorlopen, was al opgenomen dat kennis van het realisatieproces vereist is. Uit interviews is gebleken, dat deze alleen op te doen is door daadwerkelijk een bouwwerk op te leveren.

1 April-grap: BEP straks met realisatieplicht

Over de precieze invulling van deze opleveringsplicht beraadt het bestuur van het bureau architectenregister zich nog. Zo is nog niet duidelijk welke hulp de deelnemer aan de BEP mag inschakelen tijdens het bouwproces. Ook is de vraag hoe de nieuwe eis kostentechnisch in elkaar steekt. Duidelijk is wel, dat de deelnemer voor zijn ontwerpinspanningen een vaste vergoeding in rekening mag brengen die kostendekkend kan zijn, mits de bouw binnen budget en tijdsplanning plaatsvindt.

Pilotprojecten

Tot voor de bouwvak zijn gesprekken ingepland met net afgestudeerden, studenten en architecten om de plannen verder uit te werken. Daarnaast wordt naarstig gezocht naar gebruikers of bewoners die de pilotprojecten willen betrekken. Naar verwachting wordt begin 2016 besloten in welke vorm de realisatie-eis wordt opgenomen in de BEP.

Positief geluid

Reinder van der Goes, partner bij WAK architects en een van de architecten die meedenkt over het plan, is positief. “Het is algemeen bekend dat afgestudeerde ontwerpers geen kaas gegeten hebben van het daadwerkelijke realisatieproces. Het is ondenkbaar dat een student na zijn beroepservaringsperiode nog steeds geen voet in een bouwkeet heeft gezet, of met een opdrachtgever aan tafel heeft gezeten. Het liefste zou ik zien dat een architect in de toekomst zelf ook een fundering heeft gestort, of een troffel heeft gehanteerd, maar dat is een volgende stap.”

Start in mei

Sven Karthuizen, die vorige week te horen kreeg dat hij in mei gaat afstuderen, zal als eerste de beroepservaringsperiode nieuwe stijl doorlopen. De Delftse student ziet het vooralsnog als een groot avontuur. “Gisteren heb ik voor het eerst gesproken met mijn opdrachtgevers, een echtpaar van rond de zestig. Ze willen achter hun huis een uitbouw realiseren. Vanuit mijn master-specialisatie in Non-standard & Interactive Architecture studeer ik af op een parametrisch paviljoen dat reageert op de stemmingen van de bezoekers. Het lijkt me leuk dat eens in het echt toe te passen. De opdrachtgevers waren gisteren al heftig aan het discussiëren over de indeling van de ruimte. Mooi om die betrokkenheid van dichtbij mee te maken, alhoewel het ook een beetje eng was.” Het volledige persbericht over de BEP nieuwe stijl is hier te lezen.

 

Reageer op dit artikel