nieuws

Het potentieel van teveel

Geen categorie

Het is lastig om grip te krijgen op alles wat overvloedig is. Het ontworstelt zich aan standaard oplossingen en vraagt om slimme inventarisatiemethodes. Creativiteit is een vereiste. Ronald Rietveld, Lex Pott en Samira Boon bogen zich over deze kwestie op uitnodiging van Linoleum-fabrikant Forbo. De drie ontwerpers roepen op tot een hands-on benadering van de kwestie. “Ga ermee aan de slag, werk samen met ambachtslieden en combineer de opgedane ervaring met moderne technieken. Dan kom je tot iets nieuws.”

Het potentieel van teveel

Lex Pott is de ontwerper van de Transient Mirror, een spiegel die het verouderingsproces van spiegels gebruikt als esthetisch middel. Het verval wordt zo verheven tot iets wat meerwaarde heeft. De jonge ontwerper ziet in Milaan de omloopsnelheid elk jaar weer toenemen. Een goed ontwerp gaat nog maar één seizoen mee.

 

In zijn werk probeert Pott daar afstand van te nemen. Hij zoekt juist naar verstilling. In zijn onderzoek naar kleuren viel hem op dat archetypische kleuren de houdbaarheid van een ontwerp vergroten. Hij ontwaart ook een spanningsveld tussen de industrie die almaar wil versnellen, en de ontwerpers die zich daar steeds meer tegen verzetten.

In een tijd waarin de innovatie op het gebied van self-healing surfaces razendsnel gaat, nodigt Pott uit om juist de kwaliteiten van bestaande basismaterialen te onderzoeken. Een kras in een koperen oppervlak blijft een kras, maar als je lang genoeg wacht, wordt de kras opgenomen in het natuurlijke verouderingsproces. Het oppervlak krijgt patina en daarmee extra uitstraling.

Samira Boon ontwerpt met textiel. Door te zoeken naar minimalistische vormgeving neigt haar werk richting de architectuur en krijgt daarmee ook een eeuwigheidswaarde die we normaal niet kennen in relatie tot textiel. Textiel is immers vooral verbonden aan mode en dus tijdelijkheid. Ze werkt dan ook onder de noemer Architextiles. Een van de thema’s binnen haar werk is het verkennen van flexibiliteit en wat dat voor ruimte en gebruik kan betekenen.

Ronald Rietveld maakte met zijn bureau RAAAF en Frank Havermans de mobiele installatie Secret Operations 16, een vergaderkantoor gevat in een Stealth-vormgeving. Ook hier is de link met overvloed evident: Het kantoor nodigt uit om de leegstaande hangars op vliegveld Soesterberg opnieuw in gebruik te nemen. Het sluit aan op het onderzoek Vacant NL naar leegstaand rijksvastgoed, dat in 2012 werd gestart. Tijdelijk hergebruik wordt door Ronald Rietveld gezien als een manier om de potentie van leegstaande gebouwen te onderzoeken en tegelijkertijd ruimte te bieden aan de creatieve sector en innovatieve bedrijven.

 

Rietveld: “Architecten zijn opgeleid om een programma om te vormen tot een gebouw, maar met leegstand draait dit om. Dan ga je op zoek naar een programma om een gebouw nieuw leven in te blazen. Om dit succesvol te doen moet je verbanden leggen tussen gebruikers in en om een gebouw.”

Het teveel aan gebouwen biedt enorme kansen volgens Rietveld. Tijdens het gesprek tussen de drie ontwerpers ontstaat een scala aan ideeën over hoe textiel ingezet zou kunnen worden om tijdelijk gebruik van gebouwen te faciliteren. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een gezamenlijk project van Ronald Rietveld en Samira Boon het levenslicht ziet.

Het modulaire systeem dat Forbo lanceert, speelt in op de notie dat flexibiliteit de duurzaamheid van een gebouw kan verlengen en een nieuwe toekomst kan faciliteren. Lex Pott wijst erop, dat Linoleum zelf ook een archetypisch materiaal is. Iedereen is opgegroeid met dit materiaal, op school, in het ziekenhuis en soms zelfs thuis.

Het potentieel van het teveel om ons heen dient zich niet zomaar aan, maar vraagt om onderzoek en hands-on werken met de materie. Hier ligt een schone taak voor ontwerpers, die hierin een cruciale rol kunnen vervullen.

 

Reageer op dit artikel