nieuws

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen ontslagen

Geen categorie

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen is met onmiddellijke ingang ontslagen. Als reden van het ontslag noemen de Belgische kranten vandaag de gang van zaken rond een studieopdracht in Albanië. Hem wordt “belangenvermenging” ten laste gelegd. Het ontslag is pikant te noemen, aangezien Peter Swinnen in juni zou terugtreden als Vlaams Bouwmeester. Volgens betrokkenen kan het ontslag dan ook niet worden los gezien van het voornemen van de Vlaamse regering het ambt van bouwmeester af te schaffen.

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen ontslagen

De Vlaamse regering heeft op basis van een onderzoek van Audit Vlaanderen besloten om Peter Swinnen vervroegd te ontslaan als Vlaams Bouwmeester. Swinnen wordt “belangenvermenging” verweten bij de toekenning van een studieopdracht aan Patrick Janssens, oud burgemeester van Antwerpen en tegenwoordig directeur van het Centrum voor Stadsontwikkeling. De studie zou gaan over de vraag of de werkwijze van de Vlaamse Bouwmeester ook relevant is in Albanië. Volgens de Belgische kranten drukte Swinnen deze opdracht door, tegen de zin van zijn medewerkers.

  

Begin 2014 verliet Pater Swinnen het bureau 51N4E waarvan hij tot dan partner was, samen met Johan Anrys en Freek Persyn

Peter Swinnen is architect en was, tot zijn aanstelling als Vlaams Bouwmeester, partner van het bekende Brusselse architectenbureau 51N4E. Hij werd in 2010 benoemd tot de derde bouwmeester, na bOb van Reeth en Marcel Smets. Zijn ambtstermijn zou in juni 2015 aflopen, maar die kan hij dus nu niet volmaken. Hij is niet bereikbaar voor commentaar.

Het vervroegde ontslag zet de discussie over het Vlaams Bouwmeesterschap opnieuw op scherp. Grote beroering wekte deze zomer het besluit van de Vlaamse regering om het ambt af te schaffen en te vervangen door een bouwmeesterscollege. Bij dit college zou dan het architectuurbeleid komen te berusten. Betrokkenen wijzen erop dat tegenstanders van dit college het na het ontslag van Swinnen wel kunnen schudden.

  

Peter Swinnen nam als bouwmeester openlijk stelling in de meest verhitte discussies.

 

Actie abonnement de Architect  Was jij fan van Swinnen? Of juist niet? Laat het ons weten via onderstaande reageermodus.

 

Reageer op dit artikel