nieuws

Groeten uit Ablain-Saint- Nazaire: Een ellips met 580.000 namen

Geen categorie

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift.

Groeten uit Ablain-Saint- Nazaire: Een ellips met 580.000 namen

 

 

De streek rond de Noord-Franse steden Lens en Arras was één van de slagvelden tijdens de oorlog van 1914-1918. De necropool van Notre-Dame-de-Lorette ligt bovenop een heuvel en is een van de grootste Franse begraafplaatsen, een rustplaats voor 40.000 jonge mensen.

Tussen de graven staan op deze site een neoromaanse basiliek en een toren als een ‘lanterne’. Van hieruit heb je een weids uitzicht over het voormalig mijnbekken rond Lens. Om de Grote Oorlog te herdenken, is in deze streek een wedstrijd uitgeschreven voor een internationaal memoriaal.

Groeten uit_Februarinummer 2015

Het ontwerp van Philippe Prost is aangrijpend door de ellipsvorm en vooral door de landschappelijk integratie ervan. De buitenzijde is een gesloten betonnen wand met twee kleine verticale openingen die gericht zijn op het landschap. Aan de straatzijde is de ellips gedeeltelijk in de heuvelrug ingeschoven, aan de andere kant zweeft het volume boven het grasveld. Langs een gebogen pad betreedt men de binnenzijde van de ellips. De namen van alle soldaten zijn niet volgens land van herkomst of militaire rang, maar alfabetisch aangebracht.

Met een nieuw ontworpen lettertype zijn ze gegraveerd in de goudkleurige messingplaten die in een driehoekige vorm zijn aangebracht. In het wandelpad is de verlichting discreet geïntegreerd om de basisvorm niet te verstoren. Prost bereikt met deze heldere compositie een grote sereniteit. Wie een uitstapje naar het Louvre Lens gaat maken, moet zeker dit project ook bezoeken. Eind 2015 wordt in de directe omgeving het nieuw centrum voor de oorlog geopend, een ontwerp van Pierre-Louis Faloci. Deze architect verbouwde eerder op voorbeeldige wijze het Rodin museum in Parijs.

Marc Dubois

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel