nieuws

Evenementen in het HNI 2/4: ‘Nederland bouwt in Baksteen’

Geen categorie

Sinds afgelopen zaterdag zijn er vier goede redenen om Het Nieuwe Instituut te bezoeken. De tentoonstellingen ‘Plastic’, ‘Baksteen’ en ‘Stijlkamers 1:1’, en de interventie van Petra Blaisse in Het Sonneveldhuis zijn allemaal op hun eigen wijze de moeite waard. De redactie van de Architect bezocht ze allemaal en vertelt deze week per evenement wat je kunt verwachten. Vandaag ‘Nederland bouwt in Baksteen’.

Evenementen in het HNI 2/4: ‘Nederland bouwt in Baksteen’

Archivaris Alfred Marks kent de collectie van Het Nieuwe Instituut als geen ander. Voor de tentoonstellingsreeks ‘Verrassende vondsten uit de collectie’ lichtte hij twee fotoseries op panelen uit het archief waarin het materiaal baksteen centraal staat. De ene komt van de Tentoonstellingsraad, een samenwerkingsverband van enkele beroepsverenigingen uit die tijd. De andere bestaat uit fotopanelen van Nederland bouwt in Baksteen (1800-1940), een tentoonstelling die in 1941 in Museum Boijmans Van Beuningen te zien was. De verzamelingen tonen sterk uiteenlopende werken van architecten als Michel de Klerk (De Dageraad, Amsterdam), Jan Wils (Olympisch Stadion, Amsterdam) en George van Heukelom (Administratiegebouw Staatsspoorwegen, Utrecht).


Woonhuis in Noordwijk aan Zee door Willem Kromhout

Later online, nu te bezoeken

In 2015 worden beide collecties ontsloten via de website van Het Nieuwe Instituut, zodat de beelden toegankelijk worden voor het publiek. Tot die tijd kunnen bezoekers van HNI de foto’s bewonderen in de kelder van het instituut, in een bijzondere setting ingericht door Studio Makkink en Bey. Ze ontwikkelden modulaire wandelementen en gestapelde podia die een bouwlandschap simuleren. Hierin zijn een drietal installaties opgenomen.

Baksteenfabriek en dans

‘De Baksteenfabriek’is de meest in het oog springende installatie: beeldend kunstenaar Leon de Bruijne bouwde voor de ingang een draaiend rad van stortkokers dat bakstenen moet vergruizen. Een vrij luidruchtig geheel dat in schril contrast staat met de choreografie en scenografie die ontwerper Govert Flint samen met Choreograaf Rodrigo Alves Azevedo bedacht. Een dynamische dans (te zien op scherm) wordt ondersteund door prefab materiaal dat de bewegingen van de danser begeleidt en achterblijft als spoor in de ruimte. De danser gaat op zoek naar nieuwe bewegingen, de ontwerper naar nieuwe vormen.

Zweten op zand

Maar wie echt iets bijzonders wil meemaken, moet zich de laatste vrijdagavonden van de maand melden bij HNI. Ruimtelijk vormgever Harm Rensink legde in de glazen cirkel van OMA (die normaliter gebruikt wordt om archiefstukken in tentoon te stellen) een sauna aan als schaftplek. Geen houten huisje dus, maar een berg zand met wat bouwmateriaal. Het moet een rare ervaring zijn om in een snikhete doorzichtige ruimte met je blote billen in het zand te zitten.


Paviljoen door JF Staal.

Reageer op dit artikel