nieuws

Evenementen in het HNI 1/4: ‘Plastic’

Geen categorie

Vanaf aanstaande zaterdag zijn er vier goede redenen om Het Nieuwe Instituut te bezoeken. De tentoonstellingen ‘Plastic’, ‘Baksteen’ en ‘Stijlkamers 1:1’, en de interventie van Petra Blaisse in Het Sonneveldhuis zijn allemaal op hun eigen wijze de moeite waard. De redactie van de Architect bezocht de ze allemaal en vertelt deze week per evenement wat je kunt verwachten. Vandaag: ‘Plastic’.

‘Plastic, promises of a home-made future’ is de derde in een serie tentoonstellingen over materialen en hun economische, culturele en maatschappelijke betekenis. De tentoonstelling is opgezet als ‘Docubition’, een combinatie van documentaire en tentoonstelling. Dat werkt in dit geval goed, met verschillende ruimtes die volgordelijk worden bezocht en het verhaal van plastic beschrijven als utopische belofte en de dystopische werkelijkheid van het afval dat het voortbrengt, om vervolgens door te stomen naar een verhandeling over de opkomst van 3D-printen. Wie het geduld heeft om het ritme van de docubition te volgen, wordt beloond met een onderbouwd verhaal dat wordt versterkt door het opgenomen beeld- en filmmateriaal en de tentoongestelde objecten.

The Monsanto House of Future, Monsanto Chemical Company in collaboration with MIT and Disney corp., 1957

De rol van de consument

Curator Tal Erez maakte de tentoonstelling naar aanleiding van onderzoek dat hij verrichte in het kader van een fellowship aan Het Nieuwe Instituut. Met beelden en objecten weet hij de bezoeker mee te krijgen in zijn analyse van de wereld van 3D-printen, die een stuk minder lieflijk is dan vaak wordt voorgespiegeld. Voorbij de share-economy, open-source en de DIY-cultuur woedt een keiharde wedloop. Is er wel sprake van een “Makers Revolution”? Grote bedrijven verruilen idealistische beginselen voor een keihard businessmodel, Het leger probeert de ontwikkelingen van het 3D-printen naar haar hand te zetten… De curator laat de bezoeker achter met de vraag welke rol de consument straks gaat spelen in de nieuwe werkelijkheid van het 3D-printen.

Perpetual Plastic

De docubition wordt afgesloten met de interessante interactieve installatie ‘Perpetual Plastic Project’, waar bezoekers zelf plastic gebruiksvoorwerpen kunnen shredden, omsmelten tot een filament en vervolgens datzelfde filament gebruiken om een nieuw object te printen. In dit geval zijn dat lego-stukjes met uitzonderlijke vormen die zijn afgeleid van tekeningen uit het archief van het HNI.


De Perpetual Plastic installatie in Het Nieuwe Instituut

Twee evenementen ondersteunen de docubition, en ook kinderen worden bediend met workshops programmeren en tekenen met de 3D-print pen. Check de website voor meer informatie.

Reageer op dit artikel