nieuws

Jaar van het Licht

Geen categorie

Het is dit jaar ‘Internationaal Jaar van het Licht’. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken. In ons land werd het initiatief van de Verenigde Naties en Unesco geopend door Rogier van der Heide en zes sprekers, waaronder Ben van Berkel.

Jaar van het Licht

 Van Berkel: “Technologie biedt mij als architect mooie nieuwe mogelijkheden. De synergie van tijd, ruimte en licht geven de bouwkunst een nieuwe dimensie.” Van der Heide, de Artistiek Directeur van het Amsterdam Light Festival die net is begonnen als chef marketing en design bij Zumtobel en uit die functie een Lichtforum gaat openen in Amsterdam, droomt van licht dat mensen helpt te genezen, die de kennisopname van schoolkinderen stimuleert, of die een schilderij optimaal uitlicht terwijl de verf niet beschadigt.

 

Vlnr. Ben van Berkel, Rogier van der Heide, Giny Vos, Robbert Dijkgraaf 

Verder sprak Anneke Smelik over haar passie voor de visuele cultuur van licht in de mode, vertelde kunstenaar Giny Vos wat licht voor haar kunstwerken betekent en liet Hans Clevers zien dat de cellen van muizen licht kunnen geven. Robbert Dijkgraaf sloot af met een verhaal waarin hij aantoont dat licht ons de samenstelling van alle materie laat begrijpen.

 

Passage de la Beleine in Leeuwarden, door Giny Vos 

Velux heeft zich bij het initiatief aangesloten als daglichtspecialist. Het bedrijf benadrukt het belang van daglicht voor de menselijke fysiologie en ons gedrag. Doordat we meer dan 90 procent van onze tijd doorbrengen in gebouwen, is een scherpe focus van belang op het behalen van voldoende daglichtniveaus binnenshuis.

Velux Daglicht Symposium 2011, Rolex Learning Centre, EPFL, Lausanne 

Het IYL2015 werd geopend in het hoofdkwartier van Unesco in Parijs. Ruim 1500 mensen, onder wie vooraanstaande wetenschappers, industriëlen, hoge ambtenaren, beleidsmakers en veelbelovende jonge onderzoekers kwamen bij elkaar om hun wetenschappelijke, technologische en beleidsmatige kennis over licht te delen.

Meer info over het International Year of Light 

 

Reageer op dit artikel