nieuws

Startende architecten hebben vertrouwen in toekomst

Geen categorie

“Ik heb in twee jaar mijn keukentafel verruild voor een serieuze studio met personeel”. Ard Hoksbergen, vorig jaar met zijn eerste opgeleverde project genomineerd voor de ARC13 interieuraward, gaat het voor de wind. Ook andere startende architecten zien te toekomst met vertrouwen tegemoet, zo blijkt uit de interviews met startende architecten in het oktobernummer van de Architect.

Een constante die terugkomt in alle interviews, is de wens om gezonde bedrijfsvoering te combineren met architectonisch experiment. Pact11, een bureau met vier medewerkers waarvan er nog 3 studeren, stelt zelfs: “Over vijf jaar zijn we initiator en risicodragend medeontwikkelaar van creatieve en vernieuwende projecten.” Een niet geringe ambitie.

Studie stoomt niet klaar voor praktijk

De masterstudenten Roel Vogels en Bart Wolbers, die samen het bureau Olduval Gorge runnen, constateren dat hun opleiding studenten niet goed klaarstoomt voor de dagelijkse praktijk. “De managementkant van het vak valt tegen, zoals het onderhandelen over honoraria. Opdrachtgevers verwachten veel meer dan een ontwerp. Het gaat in de praktijk over financiën, organisatie, contact met uitvoerende partijen et cetera. Op de universiteit leer je weinig over dit soort dingen.”


Fotograaf Wouter Vandenbrink

De startup-jaren

Jasper Tuinema en Monique Philippo van Studio Plots gebruiken hun startup-jaren om een positie in het veld te veroveren. “Het is belangrijk onszelf te ontwikkelen, een portfolio op te bouwen, het netwerk te verbreden en vooral zich te bemoeien met actuele ruimtelijke vraagstukken. Dit is geen commercieel doen, en is daarom zakelijk gezien maar een beperkte tijd vol te houden. Wel denken we ons bureau hiermee een gezonde basis te geven.”

Alle interviews en de volledige teksten zijn te vinden in de Architect, oktober 2014.

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel